Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au ajuns la ctitoria care a dat nume Bucureștilor și la Mănăstirea Radu Vodă

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Sectorul 4 al Capitalei a continuat duminică, după ce racla a poposit la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou.

Următoarele opriri au fost la paraclisul universitar „Sf. Ecaterina”, al studenților teologi, la Biserica lui Bucur Ciobanul, întemeietorul Bucureștilor, și la Mănăstirea Radu Vodă.

„Este o bucurie să împărtășim prețuirea şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București, cât și pentru credincioșii care frecventează acest locaș de închinare”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Biserica „Sf. Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie din Capitală.

Această instituție de învățământ superior „oferă tinerilor studenți o formare atât intelectuală cât și spirituală, prin îmbinarea studiului cu Liturghia, fidelitatea faţă de Tradiţia Sfinţilor Părinţi cu deschiderea spre cultură și universal, promovând o teologie dinamică, vie, slujitoare, care contribuie la eforturile de renaştere morală a societăți românești”, a adăugat ierarhul.

„Dar, pentru că studiul teologiei înseamnă răspunsul omului la chemarea lui Dumnezeu, deopotrivă profesori şi studenţi, sunt chemaţi şi mai mult să intensifice activitatea de formare duhovnicească reînnoind entuziasmul misiunii Bisericii într-o societate tot mai secularizată.”

Întâlnire simbolică între doi păstori români

La Biserica Bucur Ciobanul, ierarhul a amintit că aceasta a fost rectitorită în secolul al XVII-lea „pe fundațiile unor alte două biserici mai vechi: una ce fusese zidită în vremea domnitorului Mircea cel Bătrân (1416), și alta zidită după tradiție, de Bucur Ciobanul, întemeietorul legendar al Bucureștilor, menționat atât de Nicolae Iorga, cât și de alți istorici, ca fiind cel de la care provine numele orașului București”.

„Prin grija Părintelui Paroh Ionuț Bărbulescu, care este și protopop al Protoieriei Sectorului 4 Capitală, în prezent, acest sfânt lăcaș de închinare, reprezentativ pentru rolul său în istoria și viața duhovnicească a bucureștenilor, ni se înfățișează cu imaginea pe care a avut-o în vechime”,  menționat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„În plus, din anul 2016, aici aflăm spre închinare și ajutor sfânt o raclă cu fragmente din moaștele celor doi sfinți ocrotitori: Sf. Atanasie și Chiril ai Alexandriei, care au apărat dreapta credință și au slujit biserica lui Hristos.”

„Este un moment plin de bucurie duhovnicească deosebită, pentru că aici, în locul acesta, al nașterii Bucureștiului, se întâlnesc, pe de o parte un păstor de oi, care ctitorit această biserică, cu un alt păstor de oi, care a viețuit în aceeași perioadă, în secolul al XIII-lea, în timpul unui Țarat numit Româno-Bulgar în unele cărți de istorie”, a spus Părintele Ionuț Bărbulescu, Protopopul Sectorului 4 Capitală.

După liturghia de duminică, 14 aprilie 2024, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost purtate în procesiune de la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou la Paraclisul Universitar „Sf. Ecaterina”, la Biserica Bucur Ciobanul și la Mănăstirea Radu Vodă. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Rolul monahilor în cetate este benefic

Următoarea oprire de pe traseul pelerinajului de duminică a fost Mănăstirea Radu Vodă, unde moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost așezate spre cinstire până după orele 15:00.

„Aici, la racla cu moaștele Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, vin oameni cu suferințe foarte grele, debusolați, răniți de păcate sau de boală, și află mângâiere și sfat bun”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou s-au aflat la Mănăstirea Radu Vodă până după ora 15:00 duminică, 14 aprilie 2024. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Aici, o mână de călugări tineri și curajoși stau de strajă Sf. Nectarie și slujesc oamenilor. Tinerețea lor închinată lui Dumnezeu încurajează și aduce alinare sufletelor copleșite de tristețe și de suferință, cu nădejdea în lucrarea minunată a harului.”

Episcopul Vicar Patriarhal a amintit că situarea unor mănăstiri în inima orașelor nu este o noutate: „Primele comunități monastice creștine s-au înființat în spațiul urban. Cunoaștem din istorie dezvoltarea impresionantă a monahismului în capitala Imperiului Bizantin, rolul deosebit de important pe care l-a avut monahismul urban – ca să-i spune așa – atât în Răsărit, cât și în Apus”.

Acestea au contribuit la dezvoltarea lucrării sociale a Bisericii, dar și la intensificarea dimensiunii culturale, teologice și apologetice a Bisericii.

Duminică, 14 aprilie 2024, continuă perlerinajul istoric cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou în Sectorul 4 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„A te retrage din lume, a trăi în mănăstire, nu înseamnă a uita de lume, ci a te apropia de Dumnezeu și a trăi esențialul. Cel ce se desprinde de lume, este de fapt, într-un alt mod, la alt nivel, spiritual sau duhovnicesc, mai prezent împreună cu toți, pentru că îi cuprinde pe toți în rugăciunea neîncetată către Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Un patriarh cu evlavie la Sf. Dimitrie cel Nou

Unul din ctitorii mănăstirii, Domnitorul Radu Mihnea, a condus, pentru o scurtă perioadă atât Moldova, cât și Țara Românească fiind numit uneori: „Radu Voievod, Principe al Valahiei și Moldovei. „fiind numit uneori: Radu Voievod, Principe al Valahiei și Moldovei”, a menționat părintele episcop vicar.

PS Paisie Sinaitul și PS Timotei Prahoveanul au rememorat istoria Mănăstirii Radu Vodă duminică, 14 aprilie 2024, cu prilejul perlerinajul istoric cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou în Sectorul 4 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Informațiile oferite de Episcopul Vicar Patriarhal Paisie Sinaitul au fost completate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a amintit episoade din istoria mai recentă a obștii.

„Cred că în mod deosebit prezența Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou vine și ca un semn de recunoștință pentru Patriarhul Justinian, care, la începutul păstoririi sale, a dorit canonizarea unor sfinți români și de asemenea a generalizat cultul unor sfinți cu moaște din țara noastră, între acești sfinți aflându-se și Sfântul Cuvios Dimitrie și, alături de el, Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Filofteia”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a mai amintit că Patriarhul Justinian Marina avea o deosebită evlavie la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou: „Sfântul Cuvios Dimitrie vine acum și ca o mângâiere și cu rugăciunea lui pentru Patriarhul Justinian, care a ales ca loc de veșnic odihnă această biserică”, a spus Preasfinția Sa.

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou continuă duminică în Sectorul 4 al Bucureștilor, cu mai multe opriri scurte la comunități parohiale.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în toate protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente