Sfinții, purtători ai dragostei lui Hristos pentru lume: Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou ajung în comunități din Sectorul 4

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Protoieria Sector 4 Capitală a început duminică, la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români, ctitorită de Patriarhul Teoctist.

„Sfinții sunt purtători ai dragostei lui Hristos pentru lume. Sfânta Scriptură ne arată că Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui. Dumnezeu nu este minunat într-o singurătate şi într-o izolare veşnică, ci este minunat întru sfinţii care se bucură de iubirea lui Dumnezeu şi de slava Sa”, a precizat, cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Din delegația condusă de Episcopul Vicar Patriarhal mai fac parte Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Ionuț Bărbulescu, Protopopul Sectorului 4 al Capitalei, și diac. Adrian Butuc de la Paraclisul Catedralei Naționale.

PS Paisie Sinaitul a amintit duminică, 14 aprilie 2024, că moaștele Sf. Dimitrie cel Nou ajung pentru a doua oară la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou se află pentru a doua oară la această mănăstire. A mai fost aici la sfințirea mănăstirii, în anul 2006”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români.

„Astăzi, se reîntâlnește aici în comuniune cu sfinții ocrotitori ai acestei mănăstiri; cu toți sfinții români, dar și cu sfinții ale căror părticele de sfinte moaște se află în această biserică: Sf. Ap. Andrei, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Ier. Dionisie episcop de Milano († 359) și ale Sf. Ier. Ambrozie al Milanului (374-397).”

Ierarhul a făcut și un istoric al așezămintelor din jurul mănăstirii, unde funcționează Atelierele Institutului Biblic de Misiune Ortodoxă și Fabrica de lumânări „Făclia Sfinților Români“, iar în vecinătate se află Gospodăria Centrului Eparhial, care include o seră de legume, o livadă și o plantație de viță de vie.

Născut în ziua de pomenire a sfântului

Starețul Mănăstirea Tuturor Sfinților Români a dezvălui că este născut în ziua de pomenire a Sf. Dimitrie cel Nou. Mărturisirea a fost făcută cu prilejul aducerii moaștelor sfântului în pelerinaj la mănăstire duminică, 14 aprilie 2024. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele Stareț, Protos. Ioachim Ceaușu, pentru lucrarea liturgică și gospodărească, de renovare a sfântului așezământ.

Starețul Ioachim Ceaușu, care este născut în data de 27 octombrie, ziua de pomenire a Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, a anunțat că mănăstirea va primi anul acesta un veșmânt care a acoperit moaștele sfântului.

„Sfințenia lui Dumnezeu se capătă și prin sfinții care poposesc în lăcașul acesta, dar și prin sfinții care sunt în diverse locuri”, a mai spus părintele stareț, care a mărturisit că a simțit mereu ocrotirea Sf. Dimitrie cel Nou.

Următoarea oprire de pe traseul pelerinajului din Sectorul 4 al Capitalei a fost la Parohia Apărătorii Patriei I, unde Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a amintit că biserica a fost construită de veteranii și de urmașii eroilor din Primul Război Mondial.

Oprire la Parohia Apărătorii Patriei I

„Biserica Parohiei Apărătorii Patriei 1 din Capitală adăpostește, ca pe o comoară de mare preț, fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, a amintit părintele episcop vicar patriarhal.

„Astfel, această biserică, numită Apărătorii Patriei, este ocrotită acum de un sfânt ierarh și el apărător al patriei pământești, dar și al Patriei cerești, adică a dreptei credințe, care ne face cetățeni ai Raiului.”

Ierarhul i-a invitat pe toți cei prezenți la ceremoniile speciale din 12-13 iulie, desfășurate pe Dealul Patriarhiei cu prilejul primei sărbătoriri a pomenirii Aducerii moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la București.

Parohia Apărătorii Patriei I a fost următoarea oprire din pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou desfășurat duminică, 14 aprilie 2024, în Protoieria Sactor 4 Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Biserica noastră în ultimii ani a primit în pelerinaj multe odoare sfinte”, a spus Părintele Iulian Scoipan, parohul comunității. „Dar astăzi, la aducerea moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie, sentimentele noastre sunt aparte, pentru că simțim cu adevărat că am primit un părinte ocrotitor, am primit un frate iubitor, un mare ajutător în multe încercări.”

„Promitem cu toții să fim la pelerinajul ceva marca aniversarea a 250 de ani de la aducerea sfintelor moaște la București, pentru că doar așa putem să arătăm faptul că nu doar vorbim despre credință, ci o mărturisim în fapte”, a adăugat parohul.

Cel mai lung popas al moaștelor din programul pelerinajului de duminică are loc la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou, unde Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul oficiază Sf. Liturghie.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în toate protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…