Moaște și veșminte ale Sf. Ioan Iacob vor fi așezate pentru închinare la Paraclisul Catedralei Naționale

Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț și un epitrahil pe care cuviosul l-a purtat în timpul vieții va fi dusă vineri pentru închinare, în ajunul sărbătorii sfântului, la Paraclisul Catedralei Naționale. 

Veșmântul și fragmentul din moaștele Sfântului Ioan Iacob au fost dăruite Patriarhului României de către Patriarhul Ierusalimului în timpul vizitei sale din 2018 în București și sunt păstrate la Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală. 

Sâmbătă, în ziua de cinstire a sfântului, va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Programul slujbelor 

Programul integral al slujbelor oficiate de sărbătoarea Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ la Paraclisul Catedralei Naționale: 

Vineri, 04 august

  • Vecernia – ora 17:00;
  • Sfântul Maslu – ora 18:00.

Sâmbătă, 05 august

  • Utrenia – ora 08:00;
  • Sfânta Liturghie – ora 09:30;
  • Slujba Parastasului – ora 11:00;
  • Vecernia – ora 17:00.

Viața Sf. Ioan Iacob

Sfântul Ioan Iacob s-a născut în data de 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni,  județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul. În anul 1933, a intrat în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este călugărit cu numele de Ioan.

Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952. Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Peștera Sfânta Ana, aflată în apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.

A murit la data de 5 august 1960, având vârsta de 47 de ani. Douăzeci de ani mai târziu, i-a fost deschis mormântul și i s-a găsit trupul nestricăcios și plin de mireasmă. Moaștele sale au fost așezate spre cinstire în biserica Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în data de 20 iunie 1992, iar Patriarhia Ierusalimului a proclamat sfințenia lui în 31 ianuarie 2016.

Sf. Ioan Iacob și Catedrala Naţională

Paraclisul de sub esplanada Catedralei Naționale îl va avea ocrotitor pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob, pe care Patriarhul Daniel l-a numit „românul sfânt din Țara Sfântă”.

În piciorul Sfintei Mese a altarului Catedralei Naţionale, împreună cu numele tuturor eroilor cunoscuți ai neamului românesc, a fost așezat și numele tatălui Sfântului Ioan Iacob, Maxim Iacob, care a murit ca erou în Primul Război Mondial.

Citeşte şi: 5 lucruri mai puţin cunoscute despre Sfântul Ioan Iacob

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente