Mitropolitul Serafim în Pastorala de Paști: Cele mai mari daruri pe care le facem copiilor sunt credința și limba maternă

În Pastorala de Paști din acest an, când Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord împlinește 30 de ani de existență, Mitropolitul Serafim face o radiografie spirituală a diasporei românești și îndeamnă părinții să nu-și dezrădăcineze copiii din valorile spiritualității ortodoxe și ale identității românești, înscrise în mod subtil în ființa lor.

„La ora actuală, trăiesc în Germania aproximativ 1,5 milioane de români, iar în Austria mai mult de 150.000. După recensămintele din țară, 85,5% din populația României aparține Bisericii Ortodoxe Române”, scrie părintele mitropolit.

„Peste 8 milioane de români, majoritatea covârșitoare tineri, trăiesc acum în străinătate. O pierdere irecuperabilă pentru țara și poporul nostru, amenințat cu dispariția. În general, românii s-au integrat în noile societăți, dar nu fără suferință, pentru că orice dezrădăcinare provoacă suferință.”

„Locul unde fiecare s-a născut, familia, credința, limba și cultura neamului sunt înscrise în genele noastre, pe care le purtăm oriunde am trăi în lume” avertizează Înaltpreasfințitul Părinte Serafim.

„Sunt și multe cazuri de români care s-au întors în țară, pentru că lipsa relațiilor sociale în străinătate și dorul de casă i-au mistuit atât de mult, încât n-au mai putut răbda înstrăinarea. Unii chiar s-au îmbolnăvit de atâtea necazuri și de dor!”

Mamele să le vorbească copiilor în limba maternă

„Dar pericolul cel mai mare pentru noi este acela al pierderii identității etnice și de credință, dacă nu-i învățăm pe copii limba română și credința ortodoxă. Educația copiilor începe în familie, prin vorbirea limbii materne și transmiterea primelor noțiuni de credință, ca și prin rugăciunea împreună cu ei”, transmite Mitropolitul Germaniei.

„Studii sociologice subliniază necesitatea fundamentală ca mama să vorbească cu pruncii ei limba sa maternă. Altfel, aceștia vor crește cu un mare handicap. Să fim convinși că cele mai mari daruri pe care părinții le pot face copiilor sunt credința și limba maternă.”

„Un copil care a primit o credință vie în sânul familiei, va reuși în viață prin orice greutăți ar trece, pentru că în credință stă puterea lui Dumnezeu în om. Iar, dacă-L avem pe Dumnezeu în inima noastră, suntem întotdeauna biruitori!” afirmă Înaltpreasfinția Sa.

„La osteneala părinților de a-i educa pe copii se adaugă efortul făcut de fiecare parohie, prin programe de cateheză ortodoxă și ore de limba română. Aceasta este o datorie de credință a fiecărui preot și a fiecărei parohii, care trebuie să se îngrijească de viitorul ei, pentru că, fără copii și tineri în biserică, nu avem nici un viitor.”

„Lăsați copiii să vină la Mine!”

„Totuși, rolul primordial îl au părinții, care sunt chemați să-i aducă pe copii la biserică duminică de duminică și să-l ajute pe preot să organizeze catehizarea lor”, continuă Părintele Mitropolit Serafim.

„Mântuitorul ne îndeamnă, zicând: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu (Luca 18, 18). Împărtășirea copiilor la fiecare Sfântă Liturghie înseamnă cel mai mare ajutor pentru creșterea lor duhovnicească.”

„Chiar dacă în anii pubertății vor trece prin crizele specifice acestei vârste și se vor depărta de Biserică, totuși, după o vreme, sămânța sădită în ei de mici va rodi și vor reveni la credință. Copiii care însă n-au fost duși la biserică și împărtășiți regulat cu Trupul și Sângele Domnului, cu greu Îl vor mai descoperi pe Dumnezeu în viața lor!” explică Mitropolitul Serafim.

Înaltpreasfinția Sa sugerează și necesitatea catehizării părinților, a adulților înainte de Botez și de Cununie și insistă pentru o pregătire a acestora, inclusiv prin spovedanie.

Părintele Mitropolit Serafim încheie mulțumind Părintelui Patriarh Daniel și tuturor clericilor și credincioșilor care susțin lucrarea duhovnicească din eparhie.


Cu prilejul aniversării a trei decenii de existență a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Consiliul eparhial a hotărât tipărirea a 30.000 de Biblii, care vor fi distribuite gratuit de parohii în noaptea Sfintelor Paști din acest an și cu alte ocazii.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente