Hramul istoric al Catedralei Patriarhale: Libertatea creștină stă pe iubirea, pe jertfa și pe ajutorul lui Dumnezeu

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a vorbit marți la hramul istoric al Catedralei Patriarhale despre hotărârea Sfântului Constantin cel Mare de încetare a persecuțiilor și instaurarea „libertății creștine”.

„Nu orice fel de libertate”, a continuat Înaltpreasfinția Sa, „o libertate care stă pe iubirea, pe jertfa și pe ajutorul lui Dumnezeu, atât pentru conducătorul lumesc de pe pământ, cât și pentru cel care este rânduit să ne conducă spre Împărăția Cerurilor, slujitorul Bisericii”.

Vorbind despre primele secole și despre persecuțiile la care erau supuși creștinii, ierarhul a explicat faptul că „după Înviere, puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci n-a adus numai bucurie”, astfel, eliberarea creștinilor după 300 de ani de persecuții poate fi înțeleasă ca „o nouă înviere”.

În continuare, Părintele Arhiepiscop a expus câteva dintre eforturile în folosul creștinilor a Sfântului Împărat Constantin, printre care: descoperirea Sfântului Mormânt și edificare Bisericii Învierii Domnului, organizarea Sinodului I Ecumenic, colectarea și transcrierea textelor manuscriselor Noului Testament și aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfinților Apostoli.

La toate acestea, se adaugă o activitate administrativă și legiferatoare „după pilda familiei sale, creștine”, motiv pentru care Înaltpreasfințitul Părinte Casian l-a numit „primul legislator creștin profund uman”.

„Oprește uciderea pruncului în pântec prin lege imperială, proclamă demnitatea familiei creștine și promovează legea demnității umane abolind sclavia, devenind astfel primul legislator creștin profund uman”.

„Evanghelia de astăzi este Evanghelia Păstorului cel Bun care își face catedră în sufletele oamenilor și deschide ușile noastre, adesea fiind închiși în noi înșine. Cum a intrat Hristos prin ușile încuiate la Paști între ucenici, așa ne arată portarul care deschide ușa spre creștinismul viu, acesta este Sfântul Constantin”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

La final, Arhiepiscopul Casian a vorbit despre legăturile Sfântului Constantin cel Mare cu teritoriile istorice ale Daciei și despre eforturile de pace în contextul amenințărilor venite din partea goților.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente