Mitropolitul Primat Calinic Miclescu a fost evocat la Seminarul Teologic de la Neamț

Mitropolitul Primat Calinic Miclescu a fost evocat joi la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Activitatea a făcut parte din programul Săptămânii „Școala Altfel”, fiind organizată în contextul aniversării a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Arhimandritul Mihail Daniliuc le-a vorbit elevilor despre viața și activitatea Mitropolitului Calinic Miclescu.

„Lui îi datorăm nu doar recunoașterea autocefaliei Bisericii noastre strămoșești din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, activitatea politică a marelui ierarh s-a arătat la fel de importantă”.

„În timpul mandatului său de Președinte al Senatului Românei, forul legiuitor a aprobat două legi fundamentale pentru viitorul României moderne: la 9 mai 1877, proclamarea Independenței de Stat, iar la 14 martie 1881, legea prin care România a fost proclamată regat, Principele Carol I devenind, astfel, primul rege al României”, a spus Arhim. Mihail Daniliuc.

Pomenire

În continuare, elevii și profesorii au mers în Biserica Mănăstirii Neamț unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. Mitropolitul Calinic Miclescu este înmormântat alături de Mitropolitul Sofronie Miclescu în pridvorul mănăstirii.

Arhimandritul Benedict Sauciuc a omagiat viața și activitatea celor doi mitropoliți care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române și la propășirea Bisericii strămoșești.

„Deși nici unul din ei nu a fost călugăr de Neamț, faptul că amândoi au testamentat să fie înmormântați în ctitoria Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din cadrul mănăstirii noastre, arată cât de mult iubeau această vestită chinovie, dar și rolul major jucat de ctitoria Mușatinilor în istoria țării, nu doar prin dimensiunea duhovnicească și sacramentală, ci și prin cea culturală și socială”.

Anul 2025 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Sursă foto: Doxologia


Știri recente