Mitropolitul Poloniei invită credincioșii la prima liturghie oficiată la noua Catedrală Ortodoxă din Varșovia

Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Poloniei, a invitat clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Poloneze să participe la prima Sfântă Liturghie care va fi oficiată sâmbătă, 19 mai 2018, la noua Catedrală ortodoxă Sfânta Sofia din Varșovia.

Potrivit unui comunicat al Cancelariei Mitropolitane, acesta este al doilea moment important după punerea pietrei de temelie și sfințirea acesteia de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în 2015.

„Mulți dintre noi am așezat câte o cărămidă personală în zidurile ei ca expresie a credinței și iubirii noastre față de înaintași”, scrie Mitropolitul Sava despre Catedrala-monument ridicată în cinstea refugiaţilor ortodocși din anul 1915, martiri din zonele Chełmska și Podlasie, victime ale Acţiunii Vistula (Wisła), din satul Furmanów și a tuturor celor care au suferit și și-au dat viaţa pentru Ortodoxie.

În același mesaj, Mitropolitul Sava invită ierarhii, clericii și credincioșii să participe la prima Sfântă Liturghie și la ceremonia de amplasare a sfintei cruci pe cupola principală a Catedralei Sfânta Sofia, care reprezintă „un eveniment elocvent cu ocazia aniversării a o sută de ani de la redobândirea independenței Poloniei”.

Preafericitul Părinte Sava se află la conducerea Bisericii Ortodoxe Autocefale a Poloniei din anul 1998. Biserica Poloniei este cunoscută pentru decizia sinodală privind introducerea a mai mult de patruzeci de sfinți români în calendarul local.

În prezent, în România se află în construcție Catedrala Mântuirii Neamului, proiect care datează din perioada Războiului de Independență (1877-1878) ca simbol spiritual închinat tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pentru apărarea patriei și credinței strămoșești.

Catedrala „mântuirii” sau a eliberării neamului românesc de stăpânirea străină va fi sfințită „la roșu” în luna noiembrie 2018 de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Catedrala Națională este principalul proiect major în anul Centenarului Marii Uniri.

Te-ar putea interesa și: Interviu inedit la 10 ani de Patriarhat | Catedrala Mântuirii Neamului este un mandat primit de la înaintaşi – ne-am asumat împreună cu Sfântul Sinod, clerul şi credincioşii

Foto: Andrzej Chomczyk / Sztuka kadru

Comentarii Facebook


Știri recente