Sfinţirea pietrei de temelie a noii catedrale din Varşovia

Ziua de 05 decembrie 2015 va rămâne o zi memorabilă în istoria Bisericii Ortodoxe din Polonia. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a prezidat slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noii Catedrale Sfânta Sofia – Înţelepciunea lui Dumnezeu, din cartierul Ursynów al Varşoviei.

În cuvântul său, Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu a subliniat de mai multe ori importanţa acestui eveniment, şi anume acela al binecuvântării noii Catedrale din capitala Poloniei, aflată în Eparhia Ortodoxă de Varşovia şi Bielska. Cu acest prilej, Sanctitatea Sa a făcut referire la prototipul catedralei, care se află acum în Turcia musulmană, spunând: „Sfânta Sofia nu este un muzeu, nici o moschee, ci a fost întotdeauna și încă este o Catedrală Ortodoxă în zidurile căreia îngerii se tânguiesc în tăcere și înalţă rugăciuni către Dumnezeu”.

Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii a menţionat că prin construcţia unei noi biserici în Varșovia se marchează un mare eveniment, care coincide cu alte aniversări importante: 25 de ani de la independenţa de stat a Poloniei și 90 de ani de la primirea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Poloneze.

„Oamenii din zilele noastre sunt experimentaţi și totodată divizaţi; ei au nevoie de minuni și de evenimente extraordinare precum este cel de astăzi”. Preafericirea Sa a adăugat că „o catedrală ortodoxă în întregimea ei este ca o carte închisă. După sfinţire, fiecare cărămidă, fiecare parte a catedralei devine un imn, o liturghie, și primește o sfinţenie maiestuoasă. Aceasta înseamnă slujba de sfinţire. Această Taină o separă de spaţiul lumesc, o curăţă prin invocarea Sfântului Duh, Care transformă orice spaţiu într-un loc al teofaniei (al arătării lui Dumnezeu), un Munte Sfânt, situat în Centrul Cosmosului, o scară a lui Iacov”.

La temelia Catedralei au fost așezate moaște de sfinţi mucenici: ale Sfinţilor Prunci din Betleem, care au fost uciși din porunca lui Irod, și ale Sfântului Prunc Mucenic Gabriel Zabłudowski”. (Sfântul Mucenic Gabriel Zabłudowski, în vârstă de șase ani, a fost răpit de la părinţii săi și ucis de un evreu în anul 1690 în localitatea poloneză Białystok. Este considerat ocrotitor al copiilor).

Noua Catedrală Sfânta Sofia – Înţelepciunea lui Dumnezeu reprezintă o recunoștinţă de rugăciune adusă predecesorilor noștri ortodocși, care și-au dat viaţa pe altarul slujirii lui Dumnezeu și al Patriei. Acesta este pământul pe care s-a aflat Biserica Sfânta Treime, pământ stropit cu sângele insurgenţilor din Varșovia, care în anul 1944 se adăpostiseră în biserică, precum și terenul de pe strada Wolskiej 138, unde în anul 1944 germanii naziști au ucis copiii și profesorii lor de la un orfelinat ortodox. Catedrala Sfânta Sofia va fi un monument în cinstea refugiaţilor ortodocși din anul 1915, mucenici din zonele Chełmska și Podlasie, victime ale Acţiunii Vistula (Wisła), din satul Furmanów și în cinstea tuturor celor care au suferit și și-au dat viaţa pentru Ortodoxie”, a adăugat Preafericirea Sa.

La ceremonia de sfinţire și de așezare a pietrei de temelie a Catedralei Sfânta Sofia din Varșovia au luat parte numeroși episcopi ortodocși din Polonia: Arhiepiscopul Szymon, Arhiepiscopul Abel, Arhiepiscopul Jakub, Episcopul Jerzy, Episcopul Paisjusz, precum și Mitropolitul Emmanuel al Franţei și Mitropolitul Elpidofor de Brusa (membri ai delegaţiei Patriarhiei Ecumenice). Printre cei care au fost prezenţi s-au numărat și reprezentanţi ai altor Biserici creștine, Biserica Romano-catolică fiind reprezentată de Cardinalul Kazimierz Nycz. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai Cancelariei Prezidenţiale și a Primului Ministru, și autorităţi locale.

Preafericitul Părinte Mitropolit Sava a adresat alese mulţumiri autorului proiectului Catedralei, domnului arhitect Andrzej Markowski, precum și Comitetului pentru construcţia Catedralei, condus de Pr. Adam Siemieniuk și Diac. Marek Łopatiuk, care susţin efortul de edificare a Catedralei Sfânta Sofia din Varșovia.

Preafericirea Sa a afirmat plin de speranţă: „Ne aflăm la începutul drumului. Începem o lucrare de anvergură și Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu ca binecuvântarea Sa să ne însoţească până la finalizarea acesteia”.

Sursa: orthodox.pl

Comentarii Facebook


Știri recente