Mitropolitul Laurenţiu: Semnul Sfintei Cruci este ocrotirea noastră de când ne naștem și până murim

Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a slujit în Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

La predică, ierarhul a vorbit despre importanţa Sfintei Cruci, respectiv, a însemnării cu semnul Sfintei Cruci.

„Crucea este pentru noi pavăză, ocrotitoare, semnul biruinței. Iată că ne-a lăsat Mântuitorul Hristos, ne-a lăsat Dumnezeu, ne-a lăsat Sfânta Biserică, o armă pe care o purtăm cu noi și pe care, dacă o lăsăm, dacă o lepădăm, suntem lipsiți de apărare totală: semnul Sfintei Cruci.

„Semnul Sfintei Cruci este întâi de toate ocrotirea noastră de când ne naștem și până murim. Primele semne pe care le face preotul la copilul pe care îl botează este însemnarea în chipul Crucii. E luat sub pavăza Sfintei Cruci, apoi toate binecuvântările, toate formele pe care prin care noi ne exprimăm, ocrotirea care vine de sus de la Dumnezeu prin semnul Crucii”.

„În al doilea rând, semnul Crucii este cea mai scurtă mărturisire de credință. Dacă te întreabă cineva: ce credință ai? sunt creștin ortodox și te întreabă, în ce crezi tu? Dacă știi să rostești Crezul și are timp să îl asculte, ai spus Crezul și crezul e o formulă completă în care ne exprimăm în sinteză toată credința noastră, dar cea mai scurtă mărturisire de credință este semnul Crucii. Te întreabă în ce crezi ? Eu cred în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, deci eu cred în Dumnezeu, Tatăl Dumnezeu, Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt, în același timp semnul acesta pe care îl facem noi, simbolizează tocmai această descoperire, această cunoașterea a lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de Pr. lect. Dan Alexandru Streza.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente