Mitropolitul Laurenţiu explică prin ce se remarcă satul românesc de altădată

Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a explicat prin ce se remarcă, în viziunea Înaltpreasfinţiei Sale, satul românesc de altădată.

„Seriozitatea, comuniunea, responsabilitatea, moralitatea și simplitatea vieții erau păstrate cu sfințenie la sat”.

„Cetele de feciori trebuiau să fie învățați să trăiască în comuniune și dacă unul pleca de dorul mamei sau al tatălui, ceilalți mergeau după el și îl aduceau înapoi bătând toba. În multe localități mai există încă vecinătatea și ne amintim cum se ajutau oamenii între ei la diferite ocazii triste sau fericite”, a spus ierarhul.

Cuvântul Părintelui Mitropolit a evidențiat unicitatea vieții satului românesc şi a fost rostit în cadrul conferinţei de primăvară a clericilor din Protopopiatele Sălişte şi Avrig, prezidată joi de Înaltpreasfinţia Sa.

Tema conferinţei a fost dedicată Anului 2019, declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia

În timpul aceluiaşi eveniment, Lucian Robu de la Muzeul „ASTRA” din Sibiu le-a vorbit preoților despre patrimoniul cultural și spiritual de o valoare inestimabilă a satului românesc, informează Mitropolia Ardealului.

Apoi, preoții au urmărit un film realizat de muzeul sibian în care au fost prezentate tradițiile, obiceiurile și specificul comunităților rurale.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente