Mitropolitul Iosif aseamănă misiunea Patriarhului Daniel cu cea a Sfântului Proroc Daniel

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a luat cuvântul în numele Sfântului Sinod pentru a-l felicita pe Patriarhul Daniel cu prilejul onomasticii, duminică, la finalul Sfintei Liturghii, în Catedrala Patriarhală.

Mitropolitul a punctat diverse aspecte din misiunea pe care a avut-o prorocul Daniel și asemănarea ei cu slujirea la care este chemat actualul Patriarh al României.

„Gândindu-ne la viața Preafericirii Voastre și la slujirea Bisericii lui Hristos aici, pe pământul României și prin cei care trăiesc în afara țării pe toate continentele astăzi, ne gândim mai mult la această taină pe care Dumnezeu o dezvăluie încet-încet în viața omului: a legăturii dintre numele propriu și cel al cărui nume purtăm”.

„Sfântul Proroc Daniel împreună cu cei trei tineri care au devenit prietenii lui – Anania, Azaria și Misail erau foarte tineri când au ajuns în exil, în robie. Putem compara puțin astăzi cu o altă robie, a poporului român. Sigur, noi nu o numim robie dar ține de o nevoie care se poate transforma în robie, nevoia de a trăi ziua de astăzi și de mâine, nevoile materiale care i-au dus pe atâtea milioane de frați ai noștri în afara României”.

Au învățat ce era bun de la babilonieni, dar și-au păstrat credința

Despre Daniel și cei trei tineri, ierarhul a amintit că au fost educați la curtea regelui Nabucodonosor în Babilon însă nu au renunțat la credința cea dreaptă în Dumnezeu: „Au învățat tot ce au putut învăța mai bun de la învățații babilonieni, dar nu și-au uitat credința”.

Mitropolitul Iosif a spus apoi că Sfântul Daniel și prietenii lui au înțeles legătura dintre asceză și credință: „Niciodată nu s-au atins de bucatele pe care le mânca regele la masa lui, cărnuri și băuturi alocoolice, ei mâncând doar legume și bând apă”.

„Nu putem să ne păstrăm credința fără asceză”, a spus IPS Iosif mărturisind că acest lucru l-a învățat de la Patriarhul Daniel. În acest context, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la volumul „Foame și sete după Dumnezeu” semnat de Patriarhul României.

Prorocul Daniel și cei trei tineri în fruntea poporului

Continuându-și analogia, Părintele Mitropolit i-a spus Patriarhului Daniel: „Atunci când ați studiat, tânăr fiind, nu v-ați gândit niciodată la ceea ce vă va chema Dumnezeu. Ca și cel al cărui nume purtați, prorocul Daniel, ați primit educație aleasă. Și la un moment dat, ca și pe prorocul Daniel, Dumnezeu v-a pus în fruntea poporului său”.

„Prorocul Daniel și cei trei tineri nu și-au dat seama că de fapt ei sunt în fruntea poporului plecat pe care-l ocrotesc prin știința lor, prin faptul că au ținut la tradițiile și la credința lor, la poporul lor. Și Dumnezeu i-a ridicat în frunte pentru că ei reprezentau poporul Israel în fața marelui rege Nabucodonosor”.

„Dumnezeu v-a chemat să slujiți acest popor și să-i amintiți că temelia mântuirii noastre este credința cea dreaptă care nu poate să fie sub nicio formă lăsată deoparte, pentru niciun bun material al lumii acesteia. Și ceea ce ne ține și pe noi departe de țară acolo unde trăim – de care vă îngrijorați pe bună dreptate – este tocmai credința cea dreaptă”.

A dărui mereu

În partea a doua a mesajului, IPS Iosif a apreciat că direcția pe care a stabilit-o Bisericii, în toate slujirile pe care le-a avut actualul patriarh, a fost mereu aceea de a dărui.

„Nu ajunge mărturisirea credinței, ea trebuie făcută prin fapte, ne-ați amintit de atâtea ori”, a spus IPS Ioif evocând apoi activitatea filantropică actuală a parohiilor, mănăstirilor, spitalelor, cantinelor sociale, farmaciilor, orfelinatelor și a tuturor centrelor sociale ale Bisericii.

„Tot ceea ce ați avut Preafericirea Voastră, din tinerețe și până acum, ați pus în slujba lui Dumnezeu ca și cel al cărui nume purtați, prorocul Daniel”.

La final, Patriarhul Daniel a primit un buchet de flori din partea Sfântului Sinod.

Preafericirea Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Bisericii Sale, slujitorior Bisericii și tuturor binefăcătorilor și credincioșilor.

Înțelepciunea, cumpătarea și sinceritatea lor i-a făcut să ocupe funcții mari

Completând cuvântul mitropolitului, Patriarhul Daniel a amintit că cei trei tineri și Sfântul Daniel sunt pomeniți la binecuvântarea darurilor ca postitori drept „cei trei tineri din Babilon care s-au hrănit cu semințe”.

Despre aceștia, Părintele Patriarh a reiterat că au păstrat credința strămoșească și a adăugat că „înțelepciunea, cumpătarea și sinceritatea lor i-a făcut să ocupe funcții mari”. Prorocul Daniel a fost consilieri a patru împărați diferiți, a menționat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh s-a referit apoi la minunile petrecute cu cei trei tineri și cu Daniel. Păstrarea integrității lor în cuptorul cu foc babilonian simbolizează nașterea Mântuitorului din Fecioara Maria fără ca ea să-și piardă fecioria, iar îmblânzirea leilor de către Daniel arată că prin eliberarea de patimi se reface armonia naturii și dispare vrajba.

La final, Patriarhul Daniel a mulțumit din nou pentru florile primite și a spus că acestea reprezintă „credincioșii Bisericii adunați în rugăciune”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente