Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a slujit duminică în parohia „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț” din Schweinfurt, Germania. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adus în atenția credincioșilor Evanghelia despre Zaheu vameșul.
Mișcat de Chipul Mântuitorului, vameșul Zaheu s-a hotărât să dea jumătate din averea sa săracilor și să întoarcă împătrit nedreptățile. Mitropolitul a vorbit despre însemnătatea milosteniei și despre un program social prin care credincioșii din Germania pot dona în România pentru copiii care provin din medii vulnerabile:
„Milostenia trebuie să o dăm oamenilor care au cu adevărat nevoie. După cum știți, noi avem un program social denumit Burse pentru copiii săraci din Moldova, care include cele mai sărace județe din zonă, Botoșani și Vaslui, unde se găsesc familii cu foarte mulți copii, uneori și cu 10-15 copii într-o familie, și care câștigă un salariu mic. Noi, românii din Germania, încercăm să-i ajutăm cu niște burse sub formă de bonuri valorice”.
850 de copii primesc lunar câte un bon în valoare de 30 de euro, care uneori înseamnă o porție de mâncare în plus.
Dacă ești zgârcit, Dumnezeu nu te binecuvintează!
Înaltpreasfințitul Părinte Serafim îndeamnă oamenii să urmeze exemplul lui Zaheu, care și-a răscumpărat greșelile prin milostenie.
„Milostenia este expresia cea mai concretă a pocăinței noastre, a conștiinței că suntem păcătoși și că ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte păcatele. Și Dumnezeu ne iartă pe toți, dacă ne mărturisim păcatele, ne spovedim și dacă îndreptăm păcatele prin milostenie”.
Faptele concrete sunt cele care exprimă dragostea oamenilor față de Dumnezeu și față de semeni. Biserica Ortodoxă Română este cunoscută pentru actele filantropice pe care le săvârșește în numele Mântuitorului. Ierarhul a amintit de suma de 27.500 de euro care se strânge lunar, prin contribuția românilor din Germania, pentru a le oferi o masă caldă elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești.
Potrivit Înaltpreasfinției Sale, unul dintre criteriile la Judecata de Apoi este milostenia, motiv pentru care orice început bun se pune cu o faptă concretă, oferind ajutor semenilor noștri.
„Vă îndemn, încă o dată, să fiți milostivi, să nu fiți zgârciți! Dacă ești zgârcit, Dumnezeu nu te ajută și nu te binecuvintează, și nu te vei putea bucura de munca pe care o depui!”, a conchis Înaltpreasfințitul Părinte Serafim.
Foto credit: Oana Nechifor / Doxologia