Mitropolitul celor două Americi a sfințit biserica maramureșeană din Long Valley, New Jersey

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a sfințit duminică Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Long Valley, New Jersey, SUA. Sfântul lăcaș este dedicat Reîntregirii României și a fost construit în stil maramureșean de Parohul Ionuț Voicu. La eveniment au mai participat Episcopul Iustin al Maramureșului și Episcopul Ioan Casian al Canadei.

Slujba de sfințire a fost precedată de Sfințirea Apei, oficiată lângă lăcașul de cult, și urmată apoi de Sfânta Liturghie.

Celor trei ierarhi le-au fost alături în slujire Părintele Daniel Ene, Protopop de New York, Noua Anglie și Estul SUA, Protosinghelul Ieremia Berbec, starețul Mănăstirii Middletown din statul New York, Arhim. Casian Filip, consilier social-filantropic al eparhiei Maramureșului și Sătmarului, Părintele Ioan Socolan, Protopop de Sătmar, Părintele Gabriel Gorgan din Satu Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic al eparhiei Maramureșului, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale din Baia Mare.

Mitropolitul celor două Americi a sfințit biserica maramureșeană din Long Valley, New Jersey, duminică, 1 mai 2022. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

La eveniment a participat ES Dan-Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.

„Dumnezeu nu forțează nimănui libertatea de a crede în niciun fel. De aici, ne dăm seama de faptul că Iisus Hristos Se arată doar celor care L-au iubit și L-au prețuit încă din timpul activității Sale pământești”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin în scurta predică rostită după citirea Evangheliei.

„Din acest motiv se arată ucenicilor în foișor, intrând prin ușile încuiate și acceptând un «Check-in» din partea lui Toma. De ce? Pentru că mai era nevoie de o încă o mărturisire din partea apostolilor, pentru adeverirea și întărirea Învierii din morți a Mântuitorului.”

Parastasul ctitorilor după slujba de sfințire a bisericii din Long Valley, New Jersey, duminică, 1 mai 2022. Au participat Mitropolitul celor două Americi, Episcopul Maramureșului și Sătmarului (dreapta) și Episcopul Canadei. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

La finalul slujirii, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a explicat pe scurt slujba de sfințire a bisericii.

„Este botezul bisericii ca locaș ce cuprinde pe toți cei botezați, care se adună în numele lui Hristos, al Preasfintei Treimi, pentru a aduce mulțumire și jertfă prin săvârșirea Sfintei Liturghii. Numele credincioșilor se împărtășesc de sfințenia Sfintelor Moaște ale martirilor, care au fost introduse în piciorul Sfintei Mese”, a spus Mitropolitul celor două Americi.

„În biserică ne lucrăm fiecare dintre noi mântuirea, pe care nădăjduim să o pregustăm încă din viața aceasta pământească, prin revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu. Această biserică construită în stil maramureșean va fi pentru fiecare dintre dumneavoastră o carte de vizită a credinței ortodoxe”, a adăugat ierarhul.

Părintele Mitropolit a dăruit parohiei din Long Valley o icoană cu Izvorul Tămăduirii și o cruce de binecuvântare.

Parohul Ionuț Voicu a primit cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română, „Crucea Patrairahală” pentru clerici, duminică, 1 mai 2022. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

În numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Nicolae i-a conferit Părintelui Paroh Ionuț Voicu „Crucea Patriarhală” pentru clerici, care reprezintă cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a oferit „Crucea Mitropolitană Americană” pentru mireni doamnelor Daniela V., Delia Cotigă și Costina Maria Nițulescu, președinta Consiliului parohial.

Episcopul Maramureșului a acordat distincții pentru sprijinitorii ctitoriei românești din Long Valley duminică, 1 mai 2022. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

La rândul său, Preasfințitul Părinte Iustin i-a oferit Părintelui Ionuț Voicu cea mai înaltă distincție a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului: „Crucea Voievodală Maramureșeană”.

Ierarhul Maramureșului a mai conferit două distincții: Dr. Radu Crăciun a primit Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul” iar Bogdan Crintea a primit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”.

Dr. Radu Crăciun, care a donat, împreună cu familia, clopotul bisericii, a primit Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Radu Crăciun și familia, rezidenți din New York, au donat clopotul noii biserici, pe care scrie: „Noi, fiii națiunii române de pretutindeni, suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură”.


Biserica maramureșeană „Izvorul Tămăduirii” din Long Valley este dedicată aniversării Centenarului Reîntregirii neamului românesc. Piatra de temelie a fost sfințită de Mitropolitul Nicolae al celor Două Americi în a doua Duminică după Paști din Anul Centenar al Marii Uniri.

Fotografia finală după sfințirea bisericii românești din Long Valley, New Jersey, oficiată duminică, 1 mai 2022. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Sfântul lăcaș are 32 de metri înălțime, 13 metri lățime şi 30 metri lungime și a fost construit de Părintele Ionuț Voicu ajutat de credincioși și de binefăcători, precum și de Părintele Teodor Bârsan, fiul celebrului sculptor Toader Bârsan din Bârsana, județul Maramureș.

Parohia Izvorul Tămăduirii a fost înființată în 2011 și din 2016 funcționează la adresa Long Valley, 132 California Rd., New Jersey 07853.

Vezi și:

Sursa foto: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente