New Jersey | Biserica în stil maramureșean „Reîntregirea Neamului” va fi sfințită la anul

Parohia Izvorul Tămăduirii din Long Valley, în statul american New Jersey, a anunțat că bisericuța de lemn construită în stil maramureșean pentru a marca Centenarul Marii Uniri va fi sfințită în data de 1 mai a anului viitor. Este prima biserică din SUA construită în acest stil.

Piatra de temelie a fost sfințită de Mitropolitul Nicolae al celor Două Americi în a doua Duminică după Paști din Anul Centenar al Marii Uniri.

Biserica de lemn „Reîntregirea Neamului” ar fi trebuit terminată la 1 decembrie 2018, însă lucrările au întârziat din cauza dificultăților apărute pe parcurs. Părintele paroh Ionuț Voicu, originar din judeţul Prahova, a declarat pentru presa din țară că acum lucrările avansează încet, dar sigur.

„Pe acest petic de pământ bătătorit de joaca copiilor și de hora adulților îmbrăcați în costume tradiționale din toate colțurile României, o comunitate a fost binecuvântată. Azi, pe locul unde acum doi ani se sfințea o piatră de temelie, se înalță o nădejde a sufletelor noastre, o nouă poartă a cerului pregătită să asculte rugăciunile celor ce cu evlavie îi vor pași pragul”, a transmis vineri parohul în buletinul de știri al parohiei.

El i-a invitat pe românii de pe Coasta de Est a SUA la sărbătoarea sfințirii, care va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul celor Două Americi.

Clopotul noii biserici a fost donat de o familie de români din New York. Pe el scrie:

„Noi, fiii națiunii române de pretutindeni, suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură”.

Foto: Facebook / Radu Crăciun

Familia Crăciun (Laura, Liliana, Radu, Florica si Francisc) a transmis că a făcut donația „cu dor și dragoste pentru România și în spijinul comunității româno-americane din zona New York/New Jersey.

Parohul a distribuit pe Facebook și o poveste emoționantă despre mobilizarea românilor în jurul acestui proiect.

O enoriașă, Carmen Vasile Busch, afirmă că Dumnezeu „a vrut însuflețirea unei comunități. A vrut bănuții văduvei, zeciuiala copiilor”.

Parohul, „când nu e în vizită la cineva pentru rugăciuni sau la biserică pentru vreo slujbă, e acolo, pe șantier, cot la cot cu firma de construcții contractată pentru acoperiș, care se ridică cu eforturi uriașe. Comunitatea contribuie enorm, fiecare cu ce poate”, mai scrie românca.

„Se opresc oameni de peste tot să facă poze. E o minunăție de construcție. Acum câteva zile eram acolo și unul dintre muncitori, american, mi-a zis că de fiecare dată când vede pe cineva că se oprește la poze sau să vadă biserica, le cere o donație. Până și pe ei i-a însuflețit acest proiect”, încheie Carmen Busch.

Biserica are 32 de metri înălțime, 13 metri lățime şi 30 metri lungime. Catapeteasma, crucile, icoanele și mobilierul au fost comandate meșterilor populari din satul Bârsana, județul Maramureș.

Parohia Izvorul Tămăduirii a fost înființată în 2011 și din 2016 funcționează la adresa Long Valley, 132 California Rd., New Jersey 07853. Tot acolo a fost construită și noua biserică de lemn.

Foto credit: Facebook / Biserica Izvorul Tamaduirii New Jersey

Comentarii Facebook


Știri recente