Mitropolitul Bartolomeu Anania a plămădit textul Sf. Scripturi nu doar pe hârtie, ci și în inimi, spune IPS Varsanufie

Mitropolitul Bartolomeu Anania ne-a lăsat moștenire o nouă traducere a Sfintei Scripturi, dar a lucrat și pentru a naște cuvintele ei în inimi, a spus miercuri Arhiepiscopul Râmnicului. Ierarhul a inaugurat colocviul organizat de Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea la 100 de ani de la nașterea mitropolitului.

Mitropolitul Bartolomeu Anania „privea Sfânta Scriptură ca pe o «prescură care poate să rămână pâine dospită, poate deveni anafură sau se poate transfigura în Trup euharistic»”, a amintit Părintele Arhiepiscop Varsanufie.

Dar, a adăugat el, „nu a lăsat textul acesteia doar acolo, așezat în paginile ei, ci l-a plămădit spre a Se naște în inimile noastre. L-a plămădit în predicile sale, fiind recunoscut drept un predicator harismatic care, cu multă dezinvoltură și acuratețe, vibrând cu toată ființa sa pentru apărarea adevărului de credință, indiferent de auditoriu, nu a pregetat să apere valorile morale și identitare.”

Ierarhul a mai spus că mitropolitul „nu-și pregătea cuvântările pentru a-și etala erudiția, ci s-a așezat într-un dialog tainic cu ascultătorii săi, un dialog izvorât întotdeauna din dragostea sa părintească”.

Înaltpreasfinția Sa a amintit convingerea mitropolitului că „poporul român nu se poate redresa decât prin două puteri: religia și cultura. Dar nu separate, ci îngemănate, logodite și încununate una cu cealaltă, prin care religia să se deschidă spre universalitate, iar pe de altă parte, prin religie, cultura să-și recapete dimensiunile autentice”.

Încredințat că „unitatea morală e unitate de credință, și de limbă, și de conștiință patriotică”, Mitropolitul Bartolomeu rămâne în cinstirea Bisericii arhiereul diortositor al Sfintei Scripturi care s-a remarcat, printre multe alte calități, ca un predicator și un orator de excepție, iar în cultura română dramaturgul, eseistul și publicistul ce a îngemănat, prin forța sa creatoare, religia și cultura”, a adăugat părintele arhiepiscop.


Colocviul omagial organizat miercuri de Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea s-a intitulat „Valențe misionare ale operei Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Participarea a fost în sistem mixt, fizic și online.

Tot miercuri, Biblioteca Județeană „Sf. Antim Ivireanul” a a vernisat expoziția de carte „Mitropolitul Bartolomeu Anania – apostol al culturii române”. Sunt expuse ediția jubiliară a Bibliei Bartolomeu Anania din 2001,  cărți publicate de mitropolit și lucrări biografice dedicate acestuia.

Sursa foto: Facebook / Bartolomeu Anania

Comentarii Facebook


Știri recente