Mitropolitul Ardealului la Sibiu: Unitatea de neam, limbă și credință i-a ținut aproape pe toți fiii Bisericii

Mitropolitul Ardealului Simpozion Sibiu

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a vorbit marţi participanţilor la Simpozionul de la Sibiu despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în realizarea Marii Uniri. 

Organizat în contextul Centenarului, evenimentul găzduit de Cercul Militar din Sibiu a avut ca temă: „Unirea din 1918. Marea împlinire”.

„Unitatea de neam, limbă și credință i-a ținut aproape unii de alții pe toți fiii Bisericii, mai ales în vremuri grele ale istoriei noastre, ajutându-se reciproc, a evidenţiat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu în alocuţiunea rostită cu prilejul evenimentului academic.

Mitropolitul Ardealului a precizat că frățietatea românească „s-a reflectat în prezența și circulația ierarhilor, preoților, călugărilor și a credincioșilor de peste munți la frații lor aflați sub stăpânire străină, prin răspândirea cărților bisericești și chiar prin zidirea unor locașuri sfinte în Transilvania, ctitorite de domnii Țării Românești”.

Un alt aspect remarcat de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a fost cel legat de limba română literară. El a explicat că bazele acesteia au fost puse prin „traducerea și tipărirea cărților bisericești în limba română” fapt ce „a consolidat conștiința unității de neam a tuturor românilor”.

După mesajele transmis de toți reprezentanții instituțiilor partenere și ale oficialităților prezente a urmat partea a doua a evenimentului în care au fost prezentate referate științifice.

Paşi spre Marea Unire

Simpozionul face parte din Proiectul „Pași spre Marea Unire” început în urmă cu trei ani prin implicarea Arhiepiscopiei Sibiului şi a 11 parteneri.

 

În anul 2016, proiectul a început cu un prim simpozion organizat în Aula Facultății de Teologie din Sibiu, cu titlul „Paşi spre Marea Unire. Simbol al identităţii pentru tinerii de azi: unitatea naţională de la Mihai Viteazul la Alexandru Ioan Cuza. Interval istoric: 1600-1859”.

Anul trecut a avut loc al doilea simpozion numit „Pași spre Marea Unire: interval istoric 1859-1918”.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente