Mitropolitul Antonie Plămădeală: Deținut politic, doctor în Teologie la Oxford, academician, ctitor și ierarh

Marți se împlinesc 18 ani de la mutarea la cele veșnice a Mitropolitului Antonie Plămădeală, ierarh de origine basarabeană care a strălucit în viața culturală și în viața Bisericii în ciuda prigoanei comuniștilor, ba chiar a propovăduit și peste hotare.

S-a născut la 17 noiembrie 1926, în Basarabia, la Stolniceşti – judeţul Lăpuşna, şi a primit la botez numele de Leonida.

A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi ale Institutului Teologic Universitar din Cluj.

A intrat în monahism şi, între 1949-1956, a fost deţinut politic, fiind apoi scos din monahism şi nevoit să fie muncitor în diferite întreprinderi.

Din 1968, şi-a reluat activitatea de cleric, la început ca secretar al Institutului Teologic din Bucureşti.

În 1970 a plecat în Marea Britanie unde, un an mai târziu, şi-a luat doctoratul în teologie la Heythrop College din Oxford.

În 1979 a fost episcop al Buzăului şi din 1982 arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului. Ca mitropolit al Ardealului, s-a distins printr-o intensă activitate de refacere a lăcaşurilor de cult, întemeieri de muzee, restaurări ale unor seminarii şi de ocrotire a monumentelor religioase, istorice şi de artă.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1992. A murit la Sibiu, după o lungă şi grea suferinţă, la data de 29 august 2005. Este înmormântat la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov.

„Dumnezeu nu vrea în niciun caz să fie urmat de oameni lipsiți de personalitate, de oameni lipsiți de identitate. Dimpotrivă, vrea ca cei care-L urmează să aibă personalitate, să aibă identitatea lor, să aibă demnitatea lor, să știe ce fac, să fie responsabili pentru ceea ce fac. Lepădarea de sine nu înseamnă ura de sine, ci lepădarea de egoism”, scria Înaltpreasfinția Sa.

„Numai așa se reconciliază porunca iubirii de sine cu porunca lepădării de sine și ies din contradicție. Lepădarea de sine e renunțarea supremației lui Eu asupra lui Tu, cum spunea cineva, întoarcerea la egalitate, la frățietate, la iubire.”

„Dumnezeu vrea de la noi iubire și unitate”, mai explica ierarhul în alt cuvânt de învățătură. „Va să zică, acolo unde nu e unitate, slăbește și credința în Dumnezeu.”

Sursa foto: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente