Mitropolitul Andrei a sfințit Biserica Studenților din Cluj

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit sâmbătă Biserica din Campusul Universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca.

Ierarhul i-a avut alături în slujire pe Preasfințitul Părinte Vasile Someșeanul, cel care a pus piatra de temelie a bisericii, pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, pe Părintele Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, pe Părintele Gheorghe Holbea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și numeroși alți clerici.

Pentru meritele deosebite în promovarea valorilor creştine, Mitropolitul Clujului a înmânat Asociației Studenților Creștini Ortodocși, Filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj) Diploma omagială cu medalie a anului 2020, „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor”, oferită de Părintele Patriarh Daniel.

Totodată, ierarhul l-a ridicat pe Părintele Ciprian Negreanu la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, în semn de recunoaștere a eforturilor de a construi lăcașul de cult și de a închega comunitatea de studenți din jurul acestuia.

Cu 18 ani în urmă, PS Vasile a pus piatra de temelie și a oficiat prima slujbă în biserică. Foto credit: Pr. Benedict Both și Darius Echim

Cu acest prilej, Mitropolitul Ardealului a acordat și alte distincții:

  • Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici: Mihai Meseșan (Lugano, Elveția)
  • Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici: Arhim. Gabriel Bunge (Lugano, Elveția)
  • cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni: Prof. univ. dr. Andrei Marga, fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  • Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”: Preoteasa Corina Negreanu

După Sfânta Liturghie, slujba de sfințire și ceremonia de acordare a distincțiilor, Ceata Sfântului Ioan Valahul de la Biserica Studenţilor a pus în scenă un vechi obicei românesc: Împletirea cununii de Rusalii.

Ceata Sfântului Ioan Valahul. Foto credit: Pr. Benedict Both și Darius Echim

La eveniment au participat Prefectul Clujului, Tasnádi István Szilárd, membrii ASCOR Cluj și numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților, dirijat de Doina Costin.

Construirea unei biserici pentru studenții din campus a fost o dorinţă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Biserica este construită din lemn în stil tradițional transilvan și are hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Catapeteasma a fost pictată de diac. Nicolae Bălan, iar pereții sunt împodobiți cu icoane pictate de preoteasa Corina Negreanu.

Foto credit: Pr. Benedict Both și Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…