Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în limbile română și romani pentru comunitatea din Turda-Fabrici

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie în limbile română și romani pentru comunitatea de romi din parohia Turda-Fabrici.

În cadrul Arhiepiscopiei Clujului funcționează în prezent două parohii misionare pentru romi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, de etnie romă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015.

Omilia părintelui mitropolit Andrei a avut în prim plan importanța postului și a rugăciunii în viața creștinului.

El a comparat aceste activități duhovnicești cu antrenamentul unui sportiv, având ca tematică cuvintele Sfântului Apostol Pavel:

Nu ştiţi voi că acei care aleargă în stadion, toţi aleargă, dar numai unul ia premiul? Alergaţi aşa ca să-l luaţi. Şi oricine se luptă se înfrânează de la toate. Şi aceia, ca să ia o cunună stricăcioasă, iar noi, nestricăcioasă. Eu, deci, aşa alerg, nu ca la întâmplare. Aşa mă lupt, nu ca lovind în aer, Ci îmi chinuiesc trupul meu şi îl supun robiei; ca nu cumva, altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic (I Cor. 9:24-27).

La final, Mitropolitul Andrei a oficiat o slujbă de pomenire în memoria victimelor de etnie romă deportate în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.

Parohia Turda-Fabrici

Biserica datează din anul 1934, la început funcționând într-o casă particulară.

Actualul Mitropolit al Clujului a slujit ca preot paroh în comunitatea de la Turda Fabrici, timp de șase ani, în perioada 1978-1985.

Înaltpreasfinția Sa a hirotonit pentru această parohie, în luna ianuarie 2019, primul preot de etnie romă din județul Cluj, misiunea acestuia fiind de a deservi comunitățile de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzi.

Comunitățile rome în atenția Arhiepiscopiei Clujului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de romi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

Arhiepiscopia are în derulare 50 de proiecte şi programe sociale dedicate romilor.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente