Misiune și filantropie la Dunărea de Jos

La Dunărea de Jos, bucuria prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi a fost încununată de programe liturgice, misionar-culturale și social-filantropice cu ample rezonanțe în inimile dreptcredincioșilor.

După cum informează Ziarul Lumina, membri ai Consiliului și Comitetului parohial de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Galați împreună cu membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române – Galați au organizat sâmbătă, 26 ianuarie 2013, o acțiune de donare de alimente și haine pentru 80 de refugiați din șase țări, aflați în Centrul de refugiați din Galați. În seara zilei de 28 ianuarie, profesori universitari și alți intelectuali din diverse parohii, sub coordonarea preoților parohi, au organizat o activitate duhovnicească și misionară în capela studențească din căminul H al campusului universitar gălățean. La seara de rugăciune au participat peste 60 de studenți, care au trecut, prin inima lor, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și rugăciunile de cerere de ajutor și luminare a minții pentru examenele în care se află. La ceasul tainic de rugăciune a participat și Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a oferit tinerilor cuvânt de folos și de întărire duhovnicească din înțelepciunea marilor „profesori” de duhovnicie și viață Vasile, Grigorie și Ioan. Citirea acatistului, citările din opera Sfinților Trei Ierarhi, și mai cu seamă aplicarea lor la viața cotidiană a tinerilor și la cerințele și la carențele sistemului de învățământ de astăzi au creat o reală imagine asupra necesității revenirii la normalitate: primirea de informație formativă și formarea ca oameni de calitate, pentru viitoarele generații, prin parteneriatul providențial dintre Biserică și Școală.

În ziua de 29 ianuarie, la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați, peste 200 de elevi și profesorii lor de limbă română, de filosofie, de fizică, de matematică și de religie au meditat pe tema „Eminescu absolutul” și pe relația operei eminesciene cu gândirea marilor dascăli ai lumii și ierarhi. În același timp, în baza unui vechi și fructuos parteneriat, la ceas de priveghere, la Școala nr. 28 din Galați s-a desfășurat o adevărată „Vecernie” didactică: sub îndrumarea dnei directoare, prof. Camelia Bucșă, cu implicarea profesoarelor de religie Mihaela Picoș și Mihaela Gurzu, elevii au susținut un excepțional program de recitări și citiri din opera Sfinților Trei Ierarhi, cu participarea unui larg auditoriu, de elevi, părinți, bunici și credincioși, dornici să „soarbă” din „fântâna” cea adâncă a înțelepciunii ierarhilor pomeniți și cinstiți.

În deschiderea praznicului Trisfetitelor, chiriarhul Dunării de Jos a participat la Privegherea Mare, în capela Seminarului Teologic „Sfântul Andrei”, seară de rugăciune la care s-au nevoit Înalt Preasfinția Sa, cu preoții profesori și tinerii împreună-rugători. Rugăciunea s-a prelungit a doua zi, la praznicul Sfinților Trei Ierarhi, când chiriarhul Dunării de Jos a slujit Sfânta Liturghie la biserica gălățeană aflată în plină prăznuire. Programul de hram s-a concluzionat prin alte multiple activități dedicate mai-marilor dascăli ai lumii și ierarhi. După sfânta slujbă, elevii de la Școala nr. 28 din Galați, aflată și ea sub ocrotirea Sfinților Ierarhi, și copiii de la Parohia Titcov – Insula Mare a Brăilei (înfrățită cu parohia gălățeană în prăznuire) au primit premii de la întâistătătorul Dunării de Jos, ca urmare a participării la mai multe programe misionar-educaționale comune. Apoi au fost oferite daruri la peste 700 de credincioși participanți la slujbă.

În aceeași zi, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, sub coordonarea dlui director prof. dr. Vasile Ciuchină, sub îndrumarea profesorilor lor de religie, diac. Daniel Bejan și Iuliana Aron, și prin prezența motivantă și inspiratoare a IPS Casian, cei mai titrați elevi gălățeni la nivel național și internațional au susținut un program de excepție privind cinstirea celor trei mari dascăli ai lumii și ierarhi, de către ei, tinerii supradotați de astăzi și bunii noștri credincioși de mâine. Concluzia acestei întâlniri, „la nivel înalt”, duhovnicesc, este aceasta: adevărata cultură și aplicarea științei, în fapt, se realizează numai prin jertfa, deopotrivă, a dascălilor și a ucenicilor lor, după modelul Sfinților Trei Ierarhi.

Nici copiii din Insula Mare a Brăilei nu au fost uitați. Au participat la Sfânta Liturghie la biserica lor înfrățită din Galați, împreună cu preotul lor, George Postolache, s-au împărtășit și au primit daruri de la gazde, prin mâna întâistătătorului eparhiei, cu făgăduința aprofundării legăturilor dintre cele două parohii. Ei sunt o mare nădejde a neamului: copii plini de virtuți și de potențe, căliți la „școala răbdării și a așteptării” șanselor, care, în mod sigur, prin rânduiala Domnului și prin implicarea multor binevoitori, se vor concretiza și împlini.

Zeci de bătrâni aflați în evidențele parohiilor au primit hrană caldă și pachete cu alimente. Sute de creștini au fost miluiți, după putere, după pilda Trei Ierarhilor. Tineri și bătrâni, bogați și săraci, mari și mici au primit binecuvântare, dar și bucurie de la Sfinții Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan.

Comentarii Facebook


Știri recente