Preafericitul Părinte Miron Cristea, primul Patriarh al României, s-a mutat la cele veșnice în 6 martie 1939, după o activitate prodigioasă de ctitorie culturală, instituțională și de diplomație bisericească.
A păstorit într-o perioadă de mari transformări sociale și politice, participând la Marea Unire, unificând administrativ-organizațional Biserica Ortodoxă Română și, printre altele, prezidând comisia care a propus prima dată actuala locație a Catedralei Naționale.
Fiu al Harghitei și cercetător al operei eminesciene
Viitorul patriarh s-a născut în 18 iulie 1868, la Toplița, în județul Harghita, primind la botez numele de Elie (Ilie).
În 1895, a absolvit studiile de Filozofie și Filologie Modernă la Budapesta, cu o teză intitulată „Eminescu, viața și opera. Studiu asupra unor creații mai noi din literatura română“, lucrare tipărită inițial în limba maghiară și tradusă în română de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În această scriere apare pentru prima dată sintagma „luceafărul poeziei românești”.
Ctitor al Catedralei din Sibiu și participant la Marea Unire
În 1902 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din județul Arad, cu numele Miron, iar în 1903 a fost hirotonit ieromonah. A primit rangul de protosinghel în 1908.
În perioada 1895–1909 a fost secretar eparhial, apoi consilier al Arhiepiscopiei Sibiului, distingându-se prin coordonarea proiectului de edificare a Catedralei Ortodoxe din Sibiu și printr-o neobosită activitate de emancipare culturală a românilor din Transilvania.
În 1910 a devenit Episcop al Caransebeșului, calitate în care, în data de 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia, în cadrul căreia românii din Transilvania și-au afirmat Unirea cu România. Pe podiumul evenimentului, Episcopul Ortodox Miron s-a îmbrățișat cu Episcopul Greco-Catolic Iuliu Hossu.
Reorganizarea instituțională a Bisericii Ortodoxe Române
În 1919, Episcopul Miron Cristea a fost ales membru de onoare al Academiei Române, apoi Mitropolit Primat.
Ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a definitivat unificarea și reorganizarea acesteia, instaurând Statutul șagunian, care a dat laicilor un rol sporit în administrarea treburilor bisericești. Patriarhul Daniel spune despre această formulă de reprezentare că este unică în rândul Bisericilor Ortodoxe și că trebuie cunoscută și păstrată cu multă seriozitate.
În 1925, după ce Biserica Ortodoxă Autocefală a României a fost ridicată la rangul de Patriarhie – o consecință firească a reunirii românilor în propriul stat unitar național – Mitropolitul Primat Miron Cristea a fost ales Patriarh al României.

În timpul păstoririi sale, a sprijinit înființarea de eparhii noi, cu sedii la Alba Iulia, Bălți și Ismail, și a reînființat vechile centre episcopale de la Tomis, Oradea și Cluj-Napoca. În 1934, au fost înființate eparhii românești în Statele Unite și Canada.
În plan extern, a consolidat legăturile cu Bisericile Surori și cu alte culte și a inițiat Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Patriarhul Damianos al Ierusalimului a vizitat România în 1924, iar Patriarhul Miron a vizitat Locurile Sfinte în 1927.
Legătura Primului Patriarh cu Catedrala Națională
Patriarhul Miron Cristea a fondat Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, cu editură și tipografie, și a realizat proiecte edilitare ambițioase și absolut necesare: construirea Reședinței Patriarhale și restaurarea Catedralei Patriarhale.
În timpul păstoririi sale a fost propusă pentru prima dată actuala locație a Catedralei Naționale.
Pe fondul dezbaterilor din societate referitoare la locul viitoarei Catedrale Naționale, primul Patriarh al României a convocat în 1929 o comisie de experți care a reținut trei propuneri din cele avansate în spațiul public: actuala Piață a Unirii, la poalele Dealului Mitropoliei; terenul pe care în prezent se află Teatrul Național și Dealul Arsenalului.
Patriarhul Miron Cristea s-a mutat la cele veșnice în 6 martie 1939 și a fost înmormântat cu funeralii naționale în Catedrala Patriarhală din Capitală.
Vezi și:
Sursă foto: Wikipedia (deschidere articol)