Mii de participanți la Marșul pentru viață de la București: Susțineți, fiți aproape, implicați-vă!

Marșul pentru viață de la București a reunit sâmbătă 3.000 de participanți, în mare parte tineri, veniți să transmită societății mesajul că avem nevoie de copii și că femeile au nevoie de sprijinul nostru pentru a-i naște.

Manifestarea, organizată de asociațiile Studenți pentru viață București și România pentru viață, s-a desfășurat pe traseul Bd. Regina Elisabeta – Bd. Schitu Măgureanu – Parcul Izvor și s-a încheiat cu un concert intitulat Live for Life și transmis în direct pe Facebook și Youtube de Trinitas TV.

Amfitrionii evenimentului au fost Teodora Diana Paul, Președinta Studenți pentru viață București, și Iulian Bobîrnea, realizatorul emisiunii „Bucuriile vieții” de la Trinitas TV.

Concertul a fost deschis de Corul „Voci pentru viață” al Asociației Studenți pentru viață București, condus de Ioan Doliș. Tinerii au cântat imnul Marșului pentru viață 2024, intitulat „Construim pentru viață”, cu versuri și muzică de Olivia Neagu de la Pro Vita Iași.

„Prin tema din acest an, «Construim împreună pentru viață», ne-am propus să adresăm o invitație puternică la conlucrare și colaborare în sprijinul femeilor însărcinate”, a spus Teodora Diana Paul în debutul evenimentului. „Doar împreună putem avea impact solid în societate”.

Aproximativ 3.000 de persoane au participat sâmbătă, 30 martie 2024, la a 14-a ediție a Marșului pentru viață de la București. Foto: Studenți pentru viață București / Marin Yan

„Tema Marșului pentru viață din acest an a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă a trei copii, de 25 de ani, din Botoșani, căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan”, a amintit Iulian Bobîrnea pe scena evenimentului.

„Această ediție îi este dedicată ei și copilului nenăscut pe care l-a pierdut și ne cheamă pe toți la mai multă implicare.”

Iulian Bobîrnea și Teodora Diana Paul au prezentat concertul Live for Life de la finalul Marșului pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Iulian Bobîrnea

Copiii cu sindrom Down au o misiune sfântă

Prima mărturie a fost oferită de Monica Lia, mamă a trei copii, dintre care unul cu sindrom Down. „Un copil cu dizabilități nu este o povară, ci o bucurie. O bucurie pentru că, prin el, ne descoperim sufletul și puteri nebănuite”, a mărturisit ea.

Marșul pentru viață de la București s-a încheiat sâmbătă, 30 martie 2024, cu concertul Live for Life. Primii au cântat voluntarii Studenți pentru viață București, care au intrepretat imnul evenimentului. Foto: Studenți pentru viață București / Marin Yan

„Da, privind din exterior, este greu, este foarte greu și pare înfricoșător, însă acești copii vorbesc, comunică, iubesc din tot suflețelul lor și vin cu o misiune în lume: a mântuirii noastre, a celor din jur, pentru că mântuiesc nu familii, ci grupuri întregi de oameni.”

„Poate de aceea este și o mare luptă a celui rău pentru diagnosticarea precoce a lor în viața intra-uterină și avortarea, luarea vieții lor de acolo. Am trecut prin aceste presiuni. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am ieșit învingătoare”, a mai spus Monica Lia.

Pancartă cu mesaj pro-viață la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Claudia Enescu

„Primiți-i pe acești copii! Este o minune greu de explicat. Deși în multe greutăți, zâmbim și suntem fericiți, cu o bucurie pe care nu o putem explica.”

Să ne deschidem inima!

Următorul vorbitor a fost Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă din Botoșani, desemnat Omul Anului 2023 la gala cu același nume organizată de Televiziunea Română în ianuarie. El a strâns 20 milioane de euro pentru a trata peste o mie de copii și tineri și pentru dotarea spitalelor din țară.

Participanți la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Studenți pentru viață București / Marin Yan

„Un alt proiect foarte important pro-viață în cadrul Asociației Salvează o inimă e să sprijinim organizațiile mai mici sau cele care ne cer sprijinul în lupta pentru viață. Ridicăm la Oneaga, jud. Botoșani, un centru dedicat mamei și copilului, mamelor abuzate, un centru de peste 2.000 de metri pătrați”, a spus Vlad Plăcintă.

„Nu contează vârsta când trebuie să salvăm viața unui om. Nu contează statutul lui, nu contează studiile lui, doar contează să ne deschidem inima, să-i fim alături, să-i arătăm că-l iubim, iar prin dragostea și susținerea noastră lucrurile se schimbă, devin mai frumoase.”

Psiholog: Femeia să aibă libertatea de a alege viața

În continuare, Manuela Cernat, psihoterapeut de familie, cuplu și copil, a explicat de ce ajută pro-bono femeile în criză de sarcină.

„Printre clientele mele aveam din ce în ce mai des femei aflate în depresie și cu stări de anxietate, atacuri de panică post-avort”, a spus Manuela Cernat. „Cazurile consiliate de mine sunt de la minore până la femei de peste 40 de ani, de la femei simple până la femei cu funcții de conducere. Ce au în comun, pe lângă sarcina nedorită?”

Veronica Iani și o familie participantă la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Simona Irimia

„Se simt nesusținute și, chiar dacă își doresc să păstreze copilul, li se pare că nu au nicio șansă singure, iar cei din jur le amenință, le șantajează emoțional și ajung să ia în calcul și avortul”, a continuat psihoterapeutul.

Ea a relatat un caz fericit, în care tatăl copilului și familia extinsă, deși au presat inițial mama să avorteze, în cele din urmă au primit cu brațele deschise copilul. Proaspeții părinți sunt în prezent căsătoriți și fericiți că au ales viața pentru copilul lor.

Tată și fiu la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Sursa foto: Alexandra Nadane

„Credința mea este că Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru și că femeile pot să aleagă ce fac, dar trebuie sprijinite ca să fie într-adevăr alegerea lor”, a spus Manuela Cernat.

Cuvântul zilei: „Implicare”

Silvan Covaci, un specialist în fonduri europene care are trei copii, a povestit cum a sprijinit o colegă de serviciu în criză de sarcină. Totul a început cu un SMS în care ea îi mărturisea că era însărcinată cu un bărbat dintr-o relație anterioară.

„Problema era că prietena mea era la vreo două ore și jumătate distanță de București și evident că în acea seară a trebuit să merg până acolo. Ea era cred în săptămâna a opta și deja se gândea la avort”, a povestit Silvan Covaci.

La Marșul pentru viață de la București s-a vorbit și despre implicarea bărbaților în susținerea femeilor însărcinate. Foto: Claudia Enescu

„A fost o perioadă dificilă, au fost multe drumuri, dar, prin suportul pe care l-a primit și prin faptul că noul partener de viață a acceptat această situație și a fost alături de ea, ușor-ușor am reușit să o ajutăm să treacă peste. Dar momentele prin care a trecut au fost foarte grele.”

„De aceea, vă îndemn pe toți: susțineți, fiți aproape, implicați-vă!” a continuat Silvan Covaci.

Participanți la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Sursa foto: Claudia Enescu

„Repet, cuvântul de astăzi să fie implicare! La nunta lor, care s-a întâmplat înainte ca ea să nască, părinții ei, care, la început, au vrut să o împingă către avort, au venit la mine și mi-au spus: «Este cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat și știam că e o greșeală, dar o făceam din frică».”

Ioana Revnic și Veronica Iani împreună cu o parte din voluntarii Marșului pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Spune-mi o poveste pentru suflet

„Dacă ajungeți în astfel de situații, apropiați-vă, arătați-vă prietenia, arătați-vă implicarea și discutați, vorbiți foarte mult”, a încheiat Silvan Covaci.

Tronos Junior la Live for Life

Mărturiile au alternat cu momente artistice din concertul Live for Life. Au cântat: Ana Nuță, studentă la Secția de Interpretare Muzicală Canto din Craiova și concurent la „Românii au talent!”; Trio Flori din Rai, format din Gabriela Burlacu, Nectaria Marin și Iustina Boiță, și Corul Tronos Junior, condus de psaltul Ioan Balaban.

Dr. Alexandru Voropanov și o parte din cei 160 de voluntari Marșului pentru viață de la București s-au fotografiat după eveniment sâmbătă, 30 martie 2024. Sursa foto: Alexandra Nadane

„O mulțumire specială se cuvine adusă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a publicat un mesaj special pentru participanții la Marșul pentru viață de azi și care a dat binecuvântare ca Trinitas TV, Radio Trinitas, Basilica.ro și Ziarul Lumina să prezinte amănunțit activitățile din Luna pentru viață”, a transmis Teodora Diana Paul în încheierea evenimentului.

Dr. Alexandru Voropanov le-a predat copiilor noțiuni de prim ajutor la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Simona Irimia

La eveniment a fost lansată și ediția 2023 a revistei Pentru Viață, publicația oficială a Marșului pentru viață România și Republica Moldova, editată de Asociația Studenți pentru viață București.

Publicația include comunicatul evenimentului, mărturii pro-viață și un interviu cu Gabriel Ivanov, soțul Alexandrei Ivanov, tânăra mamă care a murit la Botoșani după pierderea unei sarcini, din cauza lipsei de implicare a personalului medical.

Activități speciale pentru copii

Scriitoarele Veronica Iani și Ioana Revnic au coordonat activitățile cu copiii familiilor participante la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Foto: Simona Irimia

Pe parcursul manifestării, 160 de voluntari au asigurat buna desfășurare a marșului, iar în timpul concertului Live for Life copiii au putut participa la activități speciale pentru ei.

Astfel, Ioana Revnic de la Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” a coordonat un atelier de pictură pe sacoșe din pânză, un atelier de modelaj și jocuri cu parașuta-curcubeu, Veronica Iani, autoare de cărți pentru copii, a coordonat un joc cu întrebări și răspunsuri, iar dr. Alex Voropanov, medic specialist pneumolog pediatru, i-a învățat pe copii noțiuni de prim ajutor.


Studenți pentru viață și România pentru viață au organizat sâmbătă, 30 martie 2024, o nouă ediție a Marșului pentru viață. Foto: Studenți pentru viață București / Marin Yan

Marșul pentru viață, organizat simultan în numeroase localități de pe ambele maluri ale Prutului, încununează Luna pentru viață, serie de activități desfășurate pe parcursul lunii martie pentru a promova frumusețea nașterii de copii și nevoia de a ne redescoperi solidaritatea cu mamele singure, cu familiile numeroase și cu femeile în criză de sarcină.

Tineri voluntari la Marșul pentru viață de la București sâmbătă, 30 martie 2024. Sursa foto: Alexandra Nadane

Evenimentul a ajuns anul acesta la a 14-a ediție națională în România și a zecea în Republica Moldova. În 1.500 de localități de pe ambele maluri ale Prutului s-au desfășurat activități în cadrul Lunii pentru viață, care au implicat aproximativ 200.000 de persoane.

Foto credit: Ana Avram (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente