Mihai Viteazul a fost pomenit la mănăstirea construită pe locul unde a fost ucis

Părintele Mitropolit Andrei a oficiat joi Sfânta Liturghie și Parastasul pentru Domnitorul Mihai Viteazul, primul întregitor al românilor, de la a cărui asasinare s-au împlinit 420 de ani. Slujbele s-au desfășurat la Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda, județul Cluj, construită pe locul unde, cu patru secole în urmă, s-a petrecut tristul eveniment.

Au participat clerici, autorități locale și militare, precum și numeroși credincioși.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat două virtuți ale Domnului Mihai Viteazul: „credința puternică în Dumnezeu” și „dragostea față de țară și față de plaiurile acestea pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă”.

„Aduceți-vă aminte de Mihai Viteazul, de credința, de curajul și dragostea lui față de această țară! Aceste virtuți trebuie întărite, cultivate, trebuie puse în sufletele copiilor și tinerilor noștri, ca să poată duce mai departe steagul pe care și noi l-am primit de la înaintașii noștri”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Turda, dirijată de preotul Sorin Dindelegan.

La finalul slujbei, actorul Dorel Vișan a rostit un scurt gând și a recitat un poem în cinstea lui Mihai Viteazul.

Slujba de pomenire a fost oficiată la monumentul voievodului de la poarta mănăstirii și a fost urmată de alocuţiuni, depuneri de coroane şi jerbe de flori, precum și de un moment artistic evocator.

Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființată în 2002, la un an după ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea domnitorului, când Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mănăstire.

Locul uciderii Domnului Mihai Viteazul era marcat încă din 1923, când, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din Turda, a fost înălţată o troiţă din lemn. În 1977, în locul ei a fost ridicat un impozant monument.

După 1989 s-a împământenit obiceiul prin care, anual, în 19 august, pe acest loc se oficiază Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire pentru eroul național.

Mănăstirea este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a Banului Mihai (viitorul Domn Mihai). Biserica ei a fost sfințită în 19 august 2018, Anul Centenar al Marii Uniri, și este pictată de Sorin Efros.

Vezi și:

Foto credit: Marius Romilă

Comentarii Facebook


Știri recente