Mesajul de Crăciun din Betleem. Biserica Ierusalimului se roagă pentru pace și pentru revenirea pelerinilor

În mesajul de Crăciun, Patriarhul Teofil al Ierusalimului subliniază că Biserica nu este doar mărturia prezenței benefice a lui Hristos întrupat pe pâmânt, ci și continuatoarea misiunii Sale în lume.

„Misiunea Sa de împăcare a lui Dumnezeu cu omul, a păcii, a iubirii, chiar a iubirii pentru dușmani, a sfințirii și a iertării păcatelor, a predate-o Trupului Său, Biserica, pe care ‹Hristos a iubit-o și s-a dat pe Sine pentru ea› (Efeseni 5:25), și El este Capul Ei”.

Patriarhul subliniază importanța capitală a Bisericii în viața societății, inclusiv în perioade grele:

„Biserica îl primește pe om de la începutul vieții sale până la moarte; prin Botez, face din om un membru al Ei, îl îmblânzește și îi înfrumusețează morala; se opune oricărui tip de violență; hrănește pe cei flămânzi, eliberează prizonierii; este oaza unei surse de apă vie în deșertul și singurătatea oamenilor, un loc de rugăciune pentru vindecarea pacienților suferinzi de Covid-19 și un furnizor de sprijin pentru cei afectați de măsurile de protecție împotriva acestei pandemii”.

Patriarhul Teofil transmite din Betleem că Biserica Ierusalimului și Frăția Sfântului Mormânt se roagă pentru binele tuturor și duc lipsa pelerinilor la „magnifica Basilică” ridicată de împărații bizantini Constantin și Justinian pe locul Nașterii Domnului.

„Strigând cu bucurie ‹Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă›, (Biserica Ierusalimului, n.r.) se roagă pentru pace în Orientul Mijlociu, pentru prosperitatea turmei sale de aici și de peste tot în lume și pentru venirea din nou a pioșilor pelerini, astfel încât să poată celebra Maica sărbătorilor împreună cu Maica Bisericilor, în locul în care s-a născut Stăpânul păcii”.

Vezi mesajul integral de Crăciun pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem

Construcția inițială care datează din perioada 326 – 339  a fost realizată la inițiativa Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar biserica actuală a fost construită de Binecredinciosul Împărat Iustinian cel Mare în 530.

În timpul cruciadelor, între 1165 și 1169, interiorul bisericii a fost redecorat în întregime. Din 1852 Complexul Bisericii Nașterii din Betleem este administrat de romano-catolici şi de ortodocşi (Patriarhia de Ierusalim şi Biserica Apostolică Armeană).

La finalul anului 2018 s-a finalizat un proces de renovare a bisericii care a durat 15 luni.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…