Mesaje la 5 ani de Patriarhat

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a împlinit pe 30 septembrie 2012 cinci ani de Patriarhat. Sărbătoarea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală, urmată de slujba de Te-Deum pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu în acești cinci ani.

În continuare, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment aniversar în cadrul căruia au fost citite mesaje oficiale de felicitare din partea autorităților statului.

Mesajul Președintelui României, Excelența Sa, dl. Traian Băsescu, cu prilejul aniversării a cinci ani de la întronizarea Patriarhului României a fost transmis de către dl. Eugen Tomac, consilier de stat:

Preafericirea Voastră,

Am deosebita onoare de a vă adresa cele mai calde urări cu prilejul aniversării întronizării ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Doresc să vă felicit pentru tot ceea ce ați realizat în acești ani fructuoși, care au insuflat un nou dinamism Bisericii, și să vă urez succes în îndeplinirea lucrării viitoare. De asemenea, îmi exprim profunda apreciere față de contribuția Bisericii Ortodoxe Române, sub înalta păstorire a Preafericirii Voastre, la binele comun al societății noastre, prin promovarea valorilor creștine și susținerea pe care o acordă românilor. Dialogul, solidaritatea și cooperarea sunt principii esențiale pentru Biserica Ortodoxă Română și constituie căi eficiente pentru depășirea dificultăților. Avem nevoie de modele și, în acest sens, efortul constant pe care îl împliniți, mai ales în rândul tinerei generații, reprezintă o premiză a dezvoltării societății noastre.

Totodată, aș dori să salut sprijinul pe care Biserica Ortodoxă Română îl oferă gestionării fenomenului migrației, ajutând comunitățile românești ortodoxe stabilite în afara granițelor să devină comunități vii și dinamice în societățile care le găzduiesc. Trăim într-o lume aflată în schimbare, iar pluralismul de viziuni și identități necesită o capacitate sporită de comunicare și de conciliere. Societatea românească a avut mereu în Biserica Ortodoxă un partener, alături de care și-a actualizat fidelitatea față de valorile solidarității și ale respectului pentru tradiție. Am deplina încredere, Preafericirea Voastră, că viitorul ne va confirma viziunea unei societăți demne și solidare, în spiritul cunoașterii și al responsabilității.

Fie ca acest moment aniversar să prilejuiască tuturor credincioșilor ortodocși, din România și din comunitățile diasporei, bucurie și speranță.

Vă rog să primiți, Preafericirea Voastră, gândurile mele cele mai bune însoțite de cea mai înaltă considerație.

Întru mulți și fericiți ani!

Mesajul Președintelui Camerei Deputaților, Domnul Valeriu Zgonea, cu prilejul aniversării a cinci ani de la întronizărea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel:

Prea Fericirea Voastră,

Aniversarea a cinci ani de la întronizarea Prea Fericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe din țara noastră, ne oferă plăcutul prilej să vă adresăm cele mai calde felicitări și să vă asigurăm de considerația noastră deosebită.

Activitatea impresionantă pe care ați depus-o până în prezent, atât în domeniul diplomatic și administrativ, dar mai ales în cel pastoral-misionar, subliniază preocuparea dumneavoastră permanentă de a oferi credincioșilor și societății românești o Biserică dinamică și sensibilă la schimbările structurale prin care trece, nu doar țara noastră, ci lumea întreagă, mai ales în contextul dificultăților economice severe.

Considerăm că rezultatele păstoririi dumneavoastră ca Patriarh al Bisericii noastre, în cei cinci ani de când aveți această înaltă responsabilitate, ne oferă nu doar prilejul unui bilanț important, dar și speranța că marile proiecte ale Bisericii Ortodoxe vor continua cel puțin cu același entuziasm ca până acum.

Vă adresăm încă o data felicitările noastre cu ocazia aniversării de astăzi și vă transmitem în același timp și urările noastre de sănătate!

Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului Premierului României, Domnul Victor Ponta, adresat cu prilejul aniversării a cinci ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel:

Prea Fericirea Voastră, Părinte Patriarh,

Vă adresez calde mulțumiri pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de a participa la luminata sărbătorire a celor cinci ani de împliniri în cele mai înalte îndatoriri față de Biserica Ortodoxă Română.

Din păcate, cu mult regret trebuie să vă înștiințez că nu voi putea participa la acest eveniment întrucât mă voi afla la Bruxelles la Congresul socialiștilor europeni, reuniune la care este absolut necesar să fiu prezent în calitățile mele guvernamentale și de partid.

Chiar dacă nu voi fi prezent la evenimentul aniversar gândurile mele de admirație, respect și recunoștință se vor îndrepta cu toată afecțiunea către Prea Fericirea Voastră, Părinte Patriarh, încredințat fiind că veți înțelege motivul absenței mele de la această sărbătoare a familiei Bisericii noastre naționale.

Vă asigur de toată prețuirea mea și vă rog să primiți urările mele cele mai calde de sănătate, lumină, ani mulți de împliniri în înalta misiune dusă, cu îndemnul Bunului Dumnezeu, în sprijinul românilor de pretutindeni și în folosul României.

La momentul aniversar au participat și reprezentanți ai Academiei Române și ai Universității București. Mesaje de felictare au fost adresate și din partea altor instituții și personalități.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul dat, dar și celor prezenți pentru urările de bine.

‘Dorim să cerem lui Dumnezeu ajutorul Său ca să continuăm lucrările începute și să împlinim ceea ce este de folos Bisericii și țării noastre. Așa cum s-a remarcat avem nevoie de mai multă conlucrare, armonie, înțelegere și, în același timp, a ne bucura de roadele hărniciei și ale dărniciei. Bucuria este semnul prezenței lui Dumnezeu în inima omului, chiar și atunci când trece prin unele încercări. Deci, bucuria este sentimentul că nu ești singur. Chiar și atunci când trecem prin greutăți, dacă le suportăm în comuniune, în solidaritate spirituală și materială, atunci este mai ușor pentru fiecare. Se spune că suferința împărtășită altora diminuează, iar bucuria împărtășită altora se amplifică’, a spus Preafericirea Sa.

Au participat la acest eveniment ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Permanenței Consiliul Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici, autorități centrale, locale și alți invitați.

Comentarii Facebook


Știri recente