Mesaje de felicitare adresate Patriarhului României la împlinirea vârstei de 69 de ani

Ziua de naștere a Patriarhului României a fost serbată miercuri prin rugăciuni de mulțumire în Catedrala Patriarhală. Momentul festiv a continuat în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei cu prezentarea mesajelor de felicitare.

PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, a prezentat mesajele transmise de Președintele Camerei Deputaților, Președintele Curții Constituționale, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Ministrul Educației și Cercetării. Patriarhul României a fost felicitat și telefonic de Președintele României, Klaus Iohannis, și de premierul Ludovic Orban.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

Redăm în continuare o parte din mesajele de felicitare primite de Patriarhul Daniel la împlinirea vârstei de 69 de ani.


Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților:

Preafericirea Voastră, la acest moment aniversar, gândurile mele se îndreaptă către Dumnezeu, cerându-i să vă țină în pace, sănătate, îndelungat în zile,  drept învățând cuvântul adevărului lui Hristos, iar harul și binecuvântarea Sa să vă călăuzească în toate zilele vieții întru păstorirea neamului creștinesc român. Bucurie să vă dea Dumnezeu întru mulți, buni, fericiți și sănătoși ani!

Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale:

La ceas aniversar, am deosebita bucurie de a vă transmite urări de sănătate deplină, alese bucurii duhovnicești, mult spor și ajutor de la Mântuitorul Hristos în slujirea patriarhală la care ați fost chemat. Sfântul Proroc Daniel să vă ocrotească, să vă dea putere în misiunea laborioasă de a face din Biserica Ortodoxă Română un factor din ce în ce mai activ al dezvoltării spirituale a țării noastre.

Virgil-Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri:

Cu ocazia aniversării Preafericirii Voastre, am deosebita bucurie să vă adresez cele mai calde urări de sănătate, pace și prosperitate. Bunul Dumnezeu să vă însoțească și să vă sprijine întru a avea bogate împliniri în lucrarea de păstorire a credincioșilor ortodocși români.

Monica Cristina Anisie, Ministrul Educației și Cercetării:

Ne bucurăm ca la aniversarea zilei de naștere a Preafericirii Voastre să vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, împliniri rodnice, viață îndelungată și reușite în lucrarea de păstorire a credincioșilor români!

Momentul aniversar pe care îl celebrăm să vă fie reper în drumul vieții pe care pășiți, iar cele ce se așază înainte, să fie împliniri ale inițiativelor pe care le aveți în plan.

Vă felicităm pentru activitatea susținută în spațiul educațional și social în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe, contribuind la promovarea valorilor creștine în societatea românească! Întru mulți și fericiți ani!

Rectorul Universității din București, Prof. univ. dr. Marian Preda:

Preafericite Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia aniversării unei frumoase vârste, Universitatea din București vă transmite sincere gânduri de apreciere și vă urează mulți ani și vitalitate întru păstorirea înțeleaptă și benefică a Bisericii Ortodoxe Române.

Vă asigurăm, Preafericite Părinte, și cu această ocazie, de adâncul nostru respect și de înalta admirație pentru opera de îmbogățire morală și spirituală pe care ați asumat-o de-a lungul anilor și continuați să o îndepliniți cu același devotament care vă caracterizează.

Dorim să vă transmitem recunoștința noastră pentru relația strânsă și rodnică pe care ați cultivat-o în toți acești ani cu Universitatea din București, relație pe care o considerăm un pilon fundamental pentru ambele instituții, și vă asigurăm că vom încuraja dezvoltarea acestei apropieri de bun augur.

La mulți ani!

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi:

Ne alăturăm cu bucurie celor care omagiază astăzi, la împlinirea vârstei de 69 de ani, personalitatea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, adresând Preafericirii Voastre cele mai calde urări de sănătate, slujire rodnică şi putere de muncă.

Consecvent programului pe care l-aţi urmat încă din anul 1990, ca Mitropolit al Moldovei iar din anul 2007 ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericirea Voastră a contribuit într-un mod substanţial la transformarea Bisericii Ortodoxe Române dintr-o Biserică nevoită să-şi exercite doar misiunea sacramentală, liturgică şi pastorală fără activităţi social-filantropice şi educaţionale, într-o Biserică dinamică, vizibilă în faptele şi atitudinile ei, pe deplin angajată în viaţa cetăţii, activă în plan spiritual, social-filantropic, educaţional, cultural şi foarte modernă din punctul de vedere al comunicării publice. Astăzi, Biserica Ortodoxă Română are peste 800 de instituţii, proiecte şi programe social-filantropice fiind cel mai mare filantrop din societate. Cu toate acestea, nevoile sunt multiple, iar activitatea social-filantropică, după cum se exprima Preafericirea Voastră, trebuie permanent susţinută şi extinsă pentru a continua şi astăzi cultura dărniciei sau generozităţii.

Una dintre principalele direcţii de acţiune ale Preafericirii Voastre a fost cea a reorganizării vieţii bisericeşti începută încă din anul 1990, odată cu primele reforme ale Statutului Bisericii Ortodoxe Române, menite să elibereze Biserica de intervenţia directă a autorităţilor statului, eforturi consacrate în anul 2008 prin adoptarea noului Statut al Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte documente statutare şi de disciplină bisericească. Încununarea acestor eforturi s-a desăvârşit la finalul anul trecut prin adoptarea modificărilor Statutare din perioada anilor 2011-2019, care au menirea de a răspunde atât nevoilor actuale ale Bisericii cât şi noilor provocări sociale.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

Preafericirea Voastră a avut viziunea şi înţelepciunea de a duce parteneriatul dintre Biserică şi Stat la măsura deplinei conlucrări.

Dacă Biserica Ortodoxă Română are astăzi o vastă reţea de organizaţii de asistenţă social-filantropică şi o articulare la nivelul fiecărei biserici, al fiecărei parohii a unor structuri de asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate, aceasta se datorează în bună măsură viziunii şi eforturilor Preafericirii Voastre.

Ca Secretar de stat pentru Culte, îmi reafirm aprecierea faţă de întreaga lucrare socială, educativă şi spirituală a cultelor din ţara noastră, în mod deosebit a Bisericii Ortodoxe Române, care oferă societăţii româneşti adevărate modele de angajare socială şi de bune practici şi în aceste vremuri atât de complicate.

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, Biserica Ortodoxă Română, prin structurile sale, a participat din primul moment la efortul comun de susţinere a persoanelor vulnerabile împreună cu autorităţile centrale şi locale, îndemnând la prudenţă şi la respectarea regulilor sanitare pentru limitarea răspândirii pandemiei. Solidaritatea exprimată prin diversele acte filantropice ne-a oferit un model practic al sprijinirii aproapelui şi al edificării binelui comun.

În numele meu şi al colegilor mei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Vă asigur de întreaga noastră susţinere pentru proiectele Bisericii Ortodoxe Române.

La mulţi ani, Preafericirea Voastră!


Vă mulțumim pentru sprijin!

Patriarhul Daniel a mulțumit autorităților „nu doar pentru mesaj, ci și pentru sprijin”.

„Foarte adesea, realizările noastre s-au concretizat și pentru că am fost sprijiniți financiar de către autoritățile de stat. Această conlucrare pentru binele întregii comunități, întregului popor este o tradiție la noi foarte adânc înrădăcinată păstrând distincția vocațiilor. Totuși, întrucât majoritatea credincioșilor noștri sunt cetățeni, în același timp, ai României, lucrarea noastră este o necesitate atât în plan local, regional, cât și în plan central”.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

Făcând referire la aprecierile primite vizavi de vasta lucrare filantropică a Bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că e bine ca „spiritualitatea să se întrupeze în fapte ale iubirii milostive”, dar, pe de altă parte există un mare risc, acela ca Biserica să se reducă la o agenție de binefacere, caritativă uitând vocația sa spirituală. Vezi mai multe în articolul dedicat acestei teme.

„Vă mulțumim pentru participare! Vă dorim și noi ani mulți cu sănătate, cu bucurie, cu ajutor de la Dumnezeu, chiar și în timp de pandemie. Pentru că ‹Prin Cruce a venit bucuria›, așa cum cântăm la biserică”, a spus la final Patriarhul.

„Uneori încercările ne fac mai responsabili, ne maturizează și ne învață să lucrăm împreună”, a adăugat Patriarhul României salutând prezența la eveniment Ministrului de Interne, Marcel Vela, și colaborarea cu acesta pentru sărbătorirea Sfintelor Paști în timpul stării de urgență.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Vezi și A împlinit 69 de ani. Patriarhul Daniel și hărnicia „mâinilor iubirii milostive a lui Dumnezeu”

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos.

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente