„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeșului”

Expoziția „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeșului”, de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), este câștigătoarea Premiului Comitetului Național Român ICOM (International Council of Museums) pentru cea mai bună expoziție deschisă în anul 2012. Evenimentul festiv se desfășoară astăzi, 17 iulie, de la 17:30, la sediul MNAR, informează „Ziarul Lumina”.

Expoziția eveniment „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeșului” a fost organizată de Secția de Artă Veche Românească a Muzeului Național de Artă al României și a fost deschisă anul trecut, în ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș. Inedita expoziție cuprinde 31 din cele 35 de fragmente de frescă ce s-au păstrat până astăzi din întregul ansamblu al decorației murale a bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab.

Premiul pentru cea mai bună expoziție deschisă în anul 2012 este decernat în această seară, la Muzeul Național de Artă al României, de către Virgil-Ștefan Nițulescu, președinte ICOM România, curatorilor expoziției „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeșului”: Emanuela Cernea și Lucreția Pătrășcanu, specialiști în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR, se arată în comunicatul de presă emis de MNAR.

Momentul festiv este precedat de întâlnirea cu prof. dr. Dan Zamfirescu, care va împărtăși publicului din pasiunea și dedicarea cu care a cercetat pe parcursul întregii sale cariere „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, o lucrare numită de Bogdan Petriceicu Hasdeu „falnic monument de literatură, politică, filozofie și elocință la străbunii noștri”.

Cele 35 de capodopere ale picturii medievale românești, dintre care 31 se află la MNAR, au fost extrase din interiorul ctitoriei Sfântului Voievod Neagoe Basarab acum 130 de ani, când biserica Mănăstirii Curtea de Argeș se afla într-un amplu proces de restaurare, coordonat de arhitectul francez André Lecomte du Noüy în perioada 1875-1887. Frescele, atribuite zugravului Dobromir și echipei sale, reprezintă mai puțin de 5% din suprafața picturii murale originale, iar extragerea a fost considerată singura șansă de salvare a lor.

Înainte de a fi expuse, cele 31 de fresce de pictură murală au fost supuse unui amplu proces de restaurare, ce s-a desfășurat de-a lungul a două decenii, fiind supravegheat de prof. univ. dr. Oliviu Boldura, prof. univ. dr. Dan Mohanu și lect. univ. dr. Romeo Gheorghiță.

Alături de portretele votive, al Sfântului Voievod Neagoe Basarab, al familiei sale și al lui Mircea cel Bătrân, sunt expuse și fragmente de pictură murală ce reprezintă icoana Deisis, pe Sfântul Arhanghel Mihail, Sfântul Nicolae, Sfântul Iacov Persul și o impresionantă galerie de sfinți militari: Dimitrie, Gheorghe, Artemie, Mercurie, Eustație Plachida, Areta, Teodor Tiron, Agapie, Procopie, Lup, Sozont, Mamant, Nestor, Prov.

La documentarea expoziției „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeșului” de la Muzeul Național de Artă al României a contribuit și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Cu prilejul evenimentului de azi, expoziția „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeșului” rămâne deschisă publicului până la ora 21:30. De asemenea, iubitorii de artă pot vizita expoziția deschisă la MNAR până luna viitoare, în 25 august.

Comentarii Facebook


Știri recente