Mărturii ale credinței strămoșești în Transilvania

Orașul din Mărginimea Sibiului în care s-au născut ori au trăit mari personalități academice, culturale și bisericești păstrează cu sfințenie monumente de cultură și spiritualitate unice în lume. Mărturie a vechimii credinței ortodoxe și a românismului pe aceste meleaguri stă și Muzeul Parohial sau Muzeul Protopopiatului, unde sunt adăpostite obiecte de cult, tablouri și cărți de o valoare inestimabilă.

Vechimea Protopopiatului Săliște, care adună ca într-un buchet parohiile din Mărginimea Sibiului, coboară până spre vremuri îndepărtate. În 1628 se face prima referire la un protopop de Săliște, într-un contract de vânzare-cumpărare. Documentul menționează numele protopopului Dumitru Popa, despre care se crede că a fost învățător și primul director al școlii din Săliște, înființată în 1616, ca a doua școală românească din Transilvania. Documentele mai amintesc și alte nume, precum Dumitru Popa, iar până în 1771 nu se mai face referire la nici un protopop. Mai apoi este amintit Moise Mogoș, iar în 1773, Moise Moga, care a avut cinci copii, toți ajungând preoți. În 1787 este amintit Ioan Dobrotă din Poiană, iar până în 1884 se amintesc câțiva protopopi care au stat puțin: Popoviciu, Ioan Moga, Ioan Hanea. Numele acestea ne arată că a existat o continuitate în existența acestui protopopiat. La începutul secolului al XIX-lea este amintit Nicolae Maier, în perioada 1884-1900, iar apoi este amintit protopopul dr. Ioan Stroia din Fântânele, protopop până în 1909, când a fost ales Ioan Lupaș. ‘Academicianul Ioan Lupaș este sălișteanul pe care îl cinstim în mod deosebit și de care ne mândrim cu toții. El a scris și prima monografie a comunei. A fost ales ministru, după Unirea cea mare, fiind luptător pentru unirea românilor, și a mers cu o mulțime de credincioși din Săliște la Marea Adunare de la Alba Iulia. În amintirea sa, am amenajat în muzeul nostru o cameră în care am expus obiecte și cărți ce i-au aparținut’, a spus protopopul de Săliște, părintele Ioan Ciocan.

Camera academicienilor din Săliște

Actuala clădire a protopopiatului, în care este amenajat muzeul bisericesc, a fost construită în timpul protopopului Ioan Stroia și a fost finalizată în 1908. Protopopiatul Săliște a funcționat până în 1948, când, după păstorirea protopopului Dumitru Borcea, a fost desființat. Sediul protopopiatului a devenit în acea perioadă casă parohială, aici locuind părintele Ioan Isacu. După 1990, protopopiatul a fost reînființat și primul protopop ales a fost părintele Romul Roșca. În 2006, a fost ales actualul protopop, părintele Ioan Ciocan. Amenajarea muzelui bisericesc a fost una dintre dorințele cele mai mari ale preoților din protopopiat și ale protopopilor amintiți. Obiectele de patrimoniu național adunate în muzeu au aparținut atât bisericilor din Săliște, cât și lăcașurilor de cult din parohiile care țin de protopopiatul din Săliște. ‘În 2003 am primit acreditarea din partea Departamentului Cultelor. Obiectele zăceau într-o singură cameră, fiind mai mult un depozit de obiecte religioase. După 1990, s-a extins spațiul în patru camere și de atunci putem vorbi despre un muzeu’, ne-a mai spus părintele protopop Ioan Ciocan.

Pășind în muzeul de la Săliște, vizitatorul face cunoștință în prima cameră cu mari personalități săliștene, mulți dintre ei academicieni, slujitori ai sfintelor altare și aprigi luptători pentru emanciparea neamului românesc din Ardeal: Onisifor Ghibu, Ioan Lupaș, Dumitru Borcea, Picu Pătruț, Dionisie Romano și mulți alții. Tablourile marilor sălișteni, cărțile lor, documente importante din istoria românilor sunt doar câteva dintre obiectele din prima cameră a muzeului, o adevărată casă a academicienilor și cărturarilor români din această parte a Transilvaniei. Mulți dintre aceștia au ajutat enorm Biserica Ortodoxă din Ardeal. ‘Dumitru Borcea a fost un apropiat al marelui mitropolit Sfântul Andrei Șaguna, care a venit de foarte multe ori în Săliște. Dumitru Borcea l-a întrebat la o vizită a mitropolitului ce poate să-i ofere în dar. Sfântul Andrei Șaguna i-a răspuns că poate să dăruiască ceva Bisericii, pentru că este săracă. Pădurea din împrejurimi a fost donată de acesta bisericii din Săliște. Pădurea a fost luată abuziv în 1948 de regimul comunist, dar a fost recâștigată după 1990’, continuă părintele Ciocan.

Uși împărătești din 1649

Trecem în cea de-a doua cameră a muzeului, una cu specific pur bisericesc. Admirăm aici vechiul iconostas al bisericii din Săliște-Grui și obiecte care au aparținut unei alte biserici din Săliște, pe locul căreia s-a construit liceul din oraș. Găsim în această cameră cel mai vechi obiect al muzeului: uși împărătești de la 1649. Sunt păstrate aici și diferite cărți de cult, cu caractere chirilice, prima ediție a ziarului ‘Tribuna’ sau prima ușă a Schitului Foltea, datată la 1864.

A treia cameră a muzeului este dedicată icoanelor pe sticlă și icoanelor pe lemn, dar sunt păstrate și cărți în chirilică, cea mai veche datând de la 1707.

Muzeul de la Săliște păstrează în altă cameră și obiecte casnice, costume populare și alte lucruri cu specific românesc. ‘A existat încă din 1899 o expoziție de obiecte casnice, donate de familiile din Săliște. Expoziția a fost depusă în mai multe case, iar cu timpul s-au donat mai multe obiecte populare și bisericești. Acestea au ajuns aici, în clădirea protopopiatului, într-un depozit, până la amenajarea muzeului’, a explicat muzeografa Mihaela Gâță. ‘Săliștenii își doresc mult ca obiectele donate să fie expuse, și de aceea vin adesea pentru a le admira’, a mai spus Mihaela Gâță.

Bătrânii din Săliște donează și în zilele noastre obiecte casnice, costume populare sau icoane vechi. Tot săliștenii sunt și cei mai fideli vizitatori, dar nici turiștii care vin la Săliște nu ocolesc muzeul.

Comentarii Facebook


Știri recente