Mărturie peste timp: Albumul foto „Viața Bisericii în timp de pandemie”

Albumul fotografic „Viața Bisericii în timp de pandemie” a apărut în a doua parte a lunii decembrie la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Volumul este rodul concursului de fotografie cu același titlu și cuprinde o selecție a celor mai bune imagini înscrise în competiție.

Cartea este publicată în tiraj restrâns, fără a fi comercializată, ci doar ca martor al primului concurs de fotografie organizat de Agenția de știri Basilica și ca mărturie istorică a unei perioade care a marcat deopotrivă lumea întreagă și Biserica.

Imaginile trimise de participanții la concurs documentează activitatea filantropică a Bisericii Ortodoxe Române și viața liturgică a clericilor și credincioșilor în timpul stării de urgență și al stării de alertă impuse de pandemia de coronavirus.

Fotografiile au fost selectate din cele trimise de peste 400 de participanți la concurs.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

„Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române a invitat, în luna iunie 2020, fotografi români din țară și din străinătate să își prezinte perspectiva asupra a ceea ce a însemnat Viața Bisericii în timp de pandemie”, scrie într-o notă editorială Aurelian-Nicolae Iftimiu, Directorul Agenției de știri Basilica și inițiatorul proiectului.

„Biserici goale, dar umplute de rugăciunile clericilor. Credincioși nevoiți să poarte mască de protecție sanitară, dar cu încredere mai mare în pronia lui Dumnezeu. Învierea Domnului proclamată în lumea reală, dar cu rezonanță în spațiul virtual. Văzute prin ochii fotografilor, au devenit o colecție de imagini memorabile”, adaugă el.

Părintele Patriarh Daniel a scris prefața volumului, intitulată „Pandemia ne îndeamnă la smerenie și speranță”.

„Boala aceasta ne arată că viața și sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm, să le cultivăm, să le îngrijim”, precizează Preafericirea Sa.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

„În fiecare zi Biserica se roagă, la sfârșitul slujbelor sale, pentru cei care sunt bolnavi, dar și pentru cei care au grijă de ei, pentru a nu dispera, pentru a ne întări în credință cu speranța că vom reveni la o stare în care să nu mai avem fețele acoperite cu măști și nici să păstrăm distanță între noi, ci să ne manifestăm în mod firesc”, adaugă el.

Patriarhul României oferă în continuare și un cuvânt frumos despre semnificația suferinței:

„Cineva spunea că orice suferință este temporară. După o vreme, trece. Dar faptul de a fi suferit nu trece niciodată. devine bagajul spiritual al persoanei care a trecut prin suferință și a transfigurat-o. A acceptat-o, iar Dumnezeu i-a binecuvântat-o și a transformat-o în maturitate spirituală, în recunoștință față de Dumnezeu și în experiență a creșterii duhovnicești.

Să ne ajute Domnul Iisus Hristos să transformăm această perioadă de însingurare și neliniște într-o perioadă de speranță, într-o perioadă de comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune și comuniune mai intensă cu semenii noștri prin fapte bune.”

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Câștigătorii concursului au fost Mihai Alexe, Andrei Candrea și Georgiana-Mădălina Cimpoeru.

Mihai Alexe, câștigătorul Premiului Întâi, a povestit despre instantaneul cu care a câștigat concursul, în care un părinte se roagă sprijinit de o cruce veche din apropierea Curții Domnești din Târgoviște:

„De-a lungul timpului am avut foarte multe bucurii datorită pasiunii mele pentru fotografie, dar această fotografie mi-a adus una dintre cele mai mari bucurii și speranța că în Dumnezeu prin rugăciunea și vocea preoților, o să trecem cu bine peste toate încercările”.

Juriul concursului de fotografie a fost compus din Sorin Onişor şi fotografii Agenţiei de ştiri Basilica şi ai Ziarului Lumina: Raluca Ene, Mircea Florescu, Mihnea Păduraru, Luigi Ivanciu. Preşedintele de onoare a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente