Marșul pentru viață 2020 online Iași | A ajuta copiii să se nască, exercițiu de iubire și proiect de țară

Marșul pentru viață 2020 online Iași s-a desfășurat luni seară pe platforma Streamyard și a fost distribuit în direct pe pagina de Facebook Doxologia. Organizatorul, Pro Vita Iași, a invitat două mame și trei experți – în drept, psihologie și medicină – să dea mărturie despre maternitate și paternitate, nașterea de copii și drepturile copilului.

„Copiii adoptați sunt copii născuți în inimile noastre și sunt la fel de iubiți ca toți copiii din lumea aceasta, pentru că fiecare copil e o minune, e o poveste nouă și trebuie să o lăsăm să vină în viața noastră”, a spus Iustina Irimia-Cenușă, specialist în conservarea și promovarea patrimoniului cultural nematerial. Ea a vorbit în calitate de mamă a unei fetițe adoptate, pledând pentru schimbarea prejudecăților din societate în ceea ce privește adopția.

„Le mulțumesc mamelor, care, chiar dacă nu au posibilitatea să crească și să întrețină acești copii, le dau dreptul la viață, astfel încât, prin adopție, ei să poată beneficia de o șansă la o creștere aleasă”, a adăugat ea.

Roxana Afloarei este mama unui copil diagnosticat in utero cu dizabilități, care a trecut la cele veșnice după numai trei zile de la naștere. Ea a oferit o mărturie de puternică trăire ortodoxă. După ce copilul a fost diagnosticat cu sindrom Down și apoi cu o complicație care punea sarcina în pericol, părinții au fost anunțați că au „opțiunea” avortului, dar au refuzat.

„Cred că a da naștere copilului nu este o alegere, ci o misiune. Ai primit în dar tu, ca femeie, această misiune de a aduce pe cineva în lume. Nu știi cine sau ce va fi”, spune Roxana Afloarei. Băiețelul ei, Teodor, născut cu multe sacrificii, a trăit trei zile, dar ea a afirmat că „a meritat suferința din timpul sarcinii, banii cheltuiți cu el în spital și toată jelirea și suferința de după”.

„Copilul nostru din cer ne-a învățat ce este iubirea”

Mama adaugă că acest copil le-a dat o mare lecție de viață părinților: „Teodor ne-a unit într-un fel… În afară de taina cununiei, nu știu dacă mai există ceva la fel de puternic. A fost o lăsare a noastră deoparte, ca să mergem înainte pentru Teodor. Ne-a făcut să ne iubim mai mult. Cred că abia acum am descoperit amândoi ce este iubirea cu adevărat. Teodor ne-a învățat iubirea cea frumoasă”.

Mărturia ei a precedat lansarea site-ului fratelemeudincer.ro, dedicat părinților care au pierdut un copil prin avort spontan sau la naștere. Emanuel Buta, doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prezentat proiectul, explicând că una din patru sarcini sfârșesc astfel și era mare nevoie de o platformă pentru părinții afectați, mai ales pentru mame.

Una din cerințele Marșului pentru viață este posibilitatea legală ca mama să poată primi, la cerere, trupul copilului pierdut în acest fel. Ea va putea depăși mai ușor doliul oferindu-i copilului o înmormântare adecvată pentru o ființă umană. Aceasta este posibil în Austria, Cehia, Olanda și Slovacia, dar legea română încă tratează copiii pierduți înainte de naștere sau la naștere ca pe deșeuri biologice.

Legea internațională nu prevede un așa-zis „drept la avort”

Lois McLatchie, avocat ADF International, organizație acreditată la ONU (Geneva), a oferit perspectiva juridică pro-viață. Deși legislația internațională are prevederi protectoare pentru viața și drepturile copiilor, inclusiv ale celor nenăscuți (de exemplu, Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului – 1989), majoritatea țărilor nu le aplică în cazul copiilor nenăscuți, a spus aceasta.

Avortul afectează în mai multe feluri, a explicat avocatul:

  • discriminează femeile, pentru că le permite bărbaților să renunțe la îndatorirea lor de a proteja și le obligă pe femei să aleagă între maternitate și carieră. „Știm că avortul nu este o preferință. Când femeile apelează la clinica de avort, o fac în disperare de cauză, fiindcă nu beneficiază de sprijin adecvat”.
  • discriminează copiii pe criteriu de stadiu al dezvoltării, pe criteriu de dizabilitate (diagnosticată înainte de naștere) și pe criteriu de sex: în ultimele cinici decenii, 23 de milioane de fetițe nu s-au mai născut din această cauză.
  • discriminează bărbații, pentru că îi elimină din procesul de decizie cu privire la copil: „Cum v-ați simți să știți că viața copilului vostru este sacrificată fără să puteți interveni în niciun fel? Din păcate, este valabil în cazul multor tați din România”, a spus Lois McLatchie.

„Mișcarea pro-viață se luptă cu această cultură care împovărează femeile, erodează paternitatea și eșuează în privința protecției copiilor”, a mai spus vorbitoarea. Ea a îndemnat românii să rupă tăcerea din jurul subiectelor pro-viață și să fie alături de femeile care aleg viața pentru copiii lor.

Consilierea pre-avort și un proiect de țară

Roxana Jilavu, psihoterapeut voluntar la Departamentul Pro Vita, a explicat rolul psihologului în consilierea pre-avort și post-avort. Sunt procese diferite.

În primul, psihologul însoțește femeia în procesul de decizie, fără prejudecăți și fără să încerce să o influențeze. Oricum nu ar fi posibil, decizia îi aparține femeii, iar rolul psihologului este doar să asculte. Consilierea se oprește odată cu decizia femeii de a renunța la sarcină sau este înlocuită cu terapie de susținere în timpul sarcinii, dacă femeia păstrează copilul.

În ceea ce privește terapia post-avort, abordarea este diferită și de lungă durată. „Se lucrează mult în profunzime, la rădăcină”, a explicat Roxana Jilavu. „Ce anume a făcut-o pe femeie vulnerabilă și a determinat decizia de a renunța la sarcină?”

Seria de discursuri și prezentări s-a încheiat cu Gabriel Martinescu, managerul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași, unul dintre cei mai tineri manageri de spital din țară. El a subliniat că avortul este principala cauză de mortalitate din lume și a evocat statisticile care arată depopularea României.

„Aceste date ne încurajează să lucrăm activ, să susținem soluții pentru această situație”, a spus el. O astfel de soluție, la nivel mic, în spitalul pe care îl conduce, a fost deschiderea, în colaborare cu Pro Vita Iași, a unui cabinet de consiliere pre-avort.

O altă propunere a Marșului pentru viață este crearea unei rețele naționale de astfel de centre de consiliere și sprijin pro-viață. Ar putea fi cel mai bun proiect de țară la ora actuală.

Marșul pentru viață România și Republica Moldova s-a mutat online după ce restricțiile legate de pandemie au impus anularea tuturor evenimentelor publice. Duminică a avut loc Marșul pentru viață 2020 București online.

Vezi și:

Comentarii Facebook


Știri recente