Marea Britanie: Parohia ortodoxă română „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei“ din Nottingham la ceas aniversar

Parohia ortodoxă română Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei din Nottingham, Marea Britanie, și-a cinstit sâmbătă, 17 noiembrie 2016, ocrotitorul. De asemenea, în aceeași zi credincioșii parohiei au marcat trecerea a 8 ani de la întemeiere comunității ortodoxe, ne-a precizat Sorin Dan Damian.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul a evidențiat momentele cheie din viața Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei. Totodată, ierarhul a subliniat că sfântul face oricând minuni cu aceia care îi cer acest lucru cu credință. De asemenea, Preasfinția Sa a adresat și un cuvânt de întărire credincioșilor din Nottingham și împrejurimi care se află alături de parohie.

După Sfânta Liturghie, momentul aniversar a continuat cu un concert de colinde susținut de copiii parohiei, organizat sub îndrumarea Oliviei Ghindea.

În continuare, părintele Dan Petru Ghindea, parohul Parohiei ortodoxe române Sfântul Spiridon al Trimitundei din Nottingham, a mulțumit Preasfințitului Părinte Ignatie pentru participarea la bucuria comună a parohiei, dar și pentru cuvântulul de folos. De asemenea, părintele a mulțumit si celorlalți părinți slujitori pentru participare, care au venit de la sute de kilometri depărtare pentru a fi alături de românii din Nottingham la acest moment aniversar, și nu în ultimul rând, părintele Dan a adresat mulțumiri tuturor credincioșilor din parohie.

***

Parohia ortodoxă română Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei a fost înființată în anul 2008 pentru a deservi nevoile duhovnicești ale românilor care locuiesc în orașele din regiunea East Midlands a Angliei: Nottingham, Leicester, Derby, Lincoln și Mansfield.

Slujbele din această parohie se oficiază într‑o biserică închiriată de la comunitatea anglicană locală deoarece situația financiară a parohiei nu permite construirea unui locaș de cult ortodox propriu. În această situație se află majoritatea comunităților ortodoxe române din Marea Britanie.

Conform site‑ului www.mitropolia.eu, în momentul de față, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, există 28 de parohii constituite, trei filii, şapte misiuni și un paraclis episcopal, deservite de 40 de preoți și 6 diaconi. De asemenea, în spațiul britanic există nouă comunități monahale ortodoxe, dintre care două aparțin Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, și anume Mănăstirea Sfântul Cuvios Antonie cel Mare și Sfântul Ierarh Cuthbert aflată în ținutul Shropshire, Anglia, și Mănăstirea Tuturor Sfinților Celți din Insula Mull, Scoția.

Comentarii Facebook


Știri recente