Mănăstirea Timișeni își serbează ocrotitorul

În fiecare an, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la Mănăstirea Timișeni, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, se serbează hramul, după cum precizează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Cu acest prilej, pelerini din întreg Banatul sunt așteptați să participe la slujbele religioase oficiate la sfântul așezământ monahal din apropierea localității Șag, din județul Timiș.

Slujbele religioase închinate hramului Mănăstirii Timișeni vor debuta duminică seara cu oficierea Vecerniei celei Mari și a Privegherii de toată noaptea. În ziua praznicului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, condus de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhie.

Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul vocal ‘Kinonia’ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. După slujbă, toți cei prezenți vor lua parte la o agapă frățească oferită de viețuitorii mănăstirii. Hramul Sfintei Mănăstiri Timișeni adună an de an numeroși călugări, preoți și credincioși de la parohiile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei. Acesta reprezintă un bun prilej de înălțare sufletească și sporire duhovnicească pentru toți cei care pășesc pragul sfintei mănăstiri. Credincioșii care doresc să participe la hramul Mănăstirii Timișeni pot ajunge pe următorul traseu: acces rutier: DN 59 Timișoara, spre sud – com. Șag (14 km), iar acces CFR: Timișoara – Reșița, halta Șag.

Un așezământ monahal reînnoit

Mănăstirea Timișeni este ctitoria mitropolitului Vasile Lăzărescu. Ea a fost ridicată în anul 1944. La început, aceasta a funcționat ca metoc al Mănăstirii Partoș, iar serviciile religioase se oficiau într-o capelă amenajată în interiorul imobilului, pusă sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Desființată în timpul regimului comunist, mănăstirea a fost reorganizată după 8 ani, prin stăruința IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, și redeschisă în anul 1968, ca așezământ monahal de maici, cu viață de obște. Din primăvara anului 2002 a fost demarat un nou proiect de construcție și amenajare a mănăstirii, aici fiind ridicată o nouă biserică mai încăpătoare, un corp de chilii pentru obștea mănăstirii și mai multe camere pentru pelerinii care vin din întreaga țară și chiar de peste hotare. În prezent, lucrările de construcție întreprinse la noul complex monahal se află în proces de finalizare, mănăstirea fiind reînnoită în întregime și pregătită pentru primirea pelerinilor de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente