Mănăstirea Rohia a împlinit o sută de ani: „A hotărât Dumnezeu să se facă mănăstire pe un loc imposibil”

De Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea maramureșeană „Sfânta Ana” Rohia a aniversat 100 de ani de existență. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la așezământul monahal în prezența a mii de pelerini între care și autorități de stat.

„Este sărbătoarea Maicii Domnului şi vreau să-i mulţumim împreună pentru tot ce a hotărât Dumnezeu şi a lucrat prin ajutorul şi mijlocirea ei în acest loc pe care l-a arătat Dumnezeu cu degetul prin descoperirea lui de către copila Anuţa preotului Nicolae Gherman”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin.

„Aici a hotărât Dumnezeu să se facă mănăstire, pe un loc imposibil. Aici, unde este biserica, spuneau rohienii, stăteau căprioarele la soare. Era o stâncă în mijlocul codrului secular, stânca golaşă, deci un loc curat. Şi acel loc, acea stâncă a arătat-o Dumnezeu cu mâna, cu degetul în Muntele cel Sfânt, şi pe el s-a zidit această mănăstire şi a fost închinată Maicii Domnului, care de 100 de ani adună milioane de închinători”.

„Mulţi, nenumăraţi, mii, s-au vindecat de boli, zeci de mii au primit răspuns la cererile lor, sute de mii s-au întors acasă cu pace în suflet şi-n familie şi milioane au fost mângâiaţi şi întăriţi, şi încurajaţi, şi convinşi că ajutorul lui Dumnezeu, prin Mănăstirea noastră de la Rohia, ca şi prin toate sfintele aşezăminte, ne va da libertatea şi unitatea şi va ţine ţara împreună”, a spus Episcopul Iustin.

Distincții

La finalul slujbei, ierarhul a oferit mai multe distincții eparhiale.

Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” a fost acordat Acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, fost ministru al lucrărilor publice, care a contribuit la finanţarea realizării drumului de acces şi a ridicării bisericii noi a mănăstirii, precizează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Acelaşi ordin a primit Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, care, în cuvântul său, a făcut o evocare mănăstirii prin vremuri şi a adus un elogiu vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian.

Cu acelaşi Ordin Cultural a fost distins intelectualul creştin Răzvan Bucuroiu, directorul Editurii „Lumea Credinţei”, jurnalist cu rubrici permanente în presa creştină din România.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente