Mănăstirea Ciolanu are un nou stareţ

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei l-a prezentat obştii monahale şi credincioşilor aflaţi la hramul aşezământului monahal pe noul stareţ al Mănăstirii Ciolanu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, de Adormirea Maicii Domnului, după Sfânta Liturghie oficiată de ierarh în aer liber.

Noul stareţ este părintele Veniamin Anghel, care, la finalul slujbei, a fost hirotesit protosinghel şi a primit de la arhiereu bastonul monahal, ca semn al demnităţii de conducere.

Mănăstirea Ciolanu a fost înfiinţată în secolul al XVI-lea, pe locul unei sihăstrii mai vechi, pe culmea Dealului Ciolanu care a dat, apoi, numele mănăstirii.

Istoricul Constantin C. Giurescu menţionează că anul întemeierii este 1570, deşi biserica veche a Mănăstirii Ciolanu datează din 1589-1590 şi a fost ctitorită, potrivit unei vechi tradiţii, de Doamna Neaga – soţia voievodului muntean Mihnea al II-lea.

Biserica mare are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, fiind ctitorită de episcopul Chesarie al Buzăului, în anul 1828.

Omilia ierarhului a făcut referire la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi a explicat că deși s-a mutat la ceruri, Fecioara Maria nu ne-a părăsit niciodată.

„Cât de minunat au concentrat Sfinții Părinți semnificația acestui praznic în doar câteva cuvinte, prin care noi, creștinii ortodocși, ne exprimăm certitudinea că ne aflăm sub oblăduirea Maicii Domnului și că ea este Maica duhovnicească a tuturor celor care cred în Hristos Domnul; prin urmare, ascultându-i îndemnul (cf. Ioan 2, 5), să împlinim tot ceea ce ne învață Fiul ei, în Sfânta Sa Evanghelie”, a afirmat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat trapeza istorică a mănăstirii, în urma unor lucrări de reamenajare, precum și noul complex muzeal, amenajat în clădirea fostului seminar monahal.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente