Mănăstirea Cernica | A fost reluată serbarea hramului istoric acordat de Sfântul Calinic

Aşezământul monahal de la Cernica a reluat serbarea hramului istoric dedicat Schimbării la Faţă a Domnului, hram acordat de Sfântul Ierarh Calinic în 1842 ca urmare a unor lucrări de restaurare. 

După canonizarea Sfântului Calinic, hramul istoric a fost trecut în plan secund şi nu a mai fost sărbătorit.

Liturghia de joi, 6 august, a fost prezidată de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

„Printr-o decizie patriarhală s-a ­hotărât ­re­înnodarea sărbă­toririi acestui hram al bisericii de aici (…). ­Re­lu­area acestui hram este, de fapt, revenirea la tradiția isihastă a acestei mănăstiri ocrotite de mulți sfinți nevoitori, dar și de Mântuitorul Hristos, Cel care dăruiește și îi așază în lumină pe cei ce caută lumina”, a explicat Preasfinția Sa.

Ierarhul a precizat că această sărbătoare trebuie să reprezinte un moment de înnoire a vieţii fiecăruia dintre noi.

„Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului aduce aminte de faptul că fiecare dintre noi trebuie să îşi schimbe felul de a fi. Dacă am iubit mai mult întunericul, va trebui să privim către lumină, către Lumina lumii, care a spus: Fără de Mine nu puteţi face nimic”.

„Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos Cel care S-a schimbat la faţă să ne schimbe întunericul din gândul, din inima şi viaţa noastră şi să ne îmbrace din lumina pe care a lăsat-o tuturor fiilor Bisericii”, a spus Preasfinţia Sa.

Hram Mănăstirea Cernica, Schimbarea la Față a Domnului. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Episcop a subliniat că numai cu ajutorul lui Hristos – Lumina lumii noi reuşim să biruim întunericul.

„Acest întuneric prezent pretutindeni, în noi și în lume, va trebui biruit cu ajutorul Celui care este Lumina cea adevărată, care luminează pe tot omul. Veșmântul pe care îl primesc fiii Bisericii la Botez este cel al luminii. Acest veșmânt al luminii l-au purtat foarte mulți oameni din întreaga istorie a Bisericii”.

„Amintesc, în special, pe monahii rugători în diferitele locuri ale lumii, precum și în această mănăstire. Cei care, fiind isihaști, iubitori de lumină, de liniște și rugăciune, au știut că după o asceză îndelungată, uneori chiar până la sfârșitul vieții, s-au putut despărți de întunericul prezent în fiecare dintre noi, bucurându-se de taine și descoperiri negrăite. Așa a fost în viața multor părinți ai Bisericii, a unor călugări minunați, care au petrecut în lungi privegheri, fără să simtă trecerea timpului”.

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate în altarul de vară al mănăstirii, Părintele Episcop Timotei a hirotonit preot pe diaconul Geor­ge Iulian Tatu, pe seama bisericii „Adormirea Maicii Dom­nului”, din Olari, Protopopiatul Ploiești-Nord, ju­dețul Prahova.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Comentarii Facebook


Știri recente