Mănăstirea „Buna Vestire” din Oradea și-a serbat hramul

Sute de credincioși au luat parte de praznicul Bunei Vestiri, 25 martie 2016, la hramul așezământului monahal din cartierul orădean Episcopia Bihor. Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire”.

După citirea textului evanghelic, Preasfinţitul Sa a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc.

„Suntem astăzi în zi de sărbătoare, aducându-ne aminte de faptul că Dumnezeu a ridicat osânda de pe neamul omenesc, care mult se îndepărtase de Creatorul său, și a trimis în lume, pentru a șterge blestemul și a curăți urmele păcatului, pe Însuși Fiul Său, Cel Unul-Născut din veci din Tatăl, pe Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Care, la plinirea vremii, când umanitatea a fost pregătită să ofere Floarea cea preaaleasă lui Dumnezeu, pe Preasfânta Fecioară Maria, Și-a luat fire omenască din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, pentru ca El, Fiul Fecioarei, Noul Adam, să ridice de pe noi, oamenii, osânda morții, blestemul în care am ajuns prin neascultarea de Dumnezeu, și să ne întoarcă de la moarte la viață”, a subliniat Chiriarhul Oradiei.

În cadrul slujbei, Chiriarhul locului a hirotonit pe teologul Dragoș Bogdan Hebriștean întru diacon pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Suiug, Protopopiatul Marghita, a afirmat Pr. Cristian Rus de la Biroul de Presă al Eparhiei. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a înconjurat de trei ori în procesiune biserica mare a mănăstirii.

După încheierea programului liturgic, stareța așezământului monahal a oferit o agapă frăţească pentru toţi pelerinii.

***

Mănăstirea „Buna Vestire” din Oradea s-a înfiinţat în anul 1997, în jurul unei biserici din localitatea Episcopia Bihor, astăzi cartier al municipiului Oradea, construită în anul 1936 de către Armata Română. Încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, şi apoi, odată cu instalarea regimului comunist ateu în România, acest sfânt lăcaş a fost lăsat în paragină mai bine de jumătate de secol. Între anii 1998 şi 2007, monahiile de la nou-înfiinţata mănăstire „Buna Vestire”, conduse de maica stareţă Pavelida Bădilă, s-au îngrijit de restaurarea integrală a bisericii, aceasta fiind resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie la 1 iulie 2007.

Comentarii Facebook


Știri recente