#Maitarecamoartea | Şase modalităţi prin care poţi cultiva tăcerea

Câteva zile ne mai despart de Duminica dedicată Sfântului Grigorie Palama, teologul energiilor divine necreate.

Întrucât prin opera sa renumitul Arhiepiscop al Tesalonicului ne învaţă despre contemplare, liniște, pacea sufletului, ne-am propus să prezentăm, în cadrul campaniei #maitarecamoartea, şase modalităţi prin care poţi cultiva tăcerea.

Raportează-te permanent la Iisus Hristos

Sfântul Ignatie Teoforul ne explică faptul că „cel ce are cu adevărat cuvântul lui Iisus, acela poate să audă chiar tăcerea Lui, ca să fie desăvârșit, pentru ca să facă prin cele ce spune și să se cunoască prin cele ce tace”.

Mântuitorul Iisus Hristos, modelul veşnic al tuturor, se retrăgea adesea în pustie, iar prin aceasta a arătat calea ascezei, a tăcerii, dar acest lucru nu a presupus despărţirea de ceilalţi.

Pe lângă acest aspect, Sfânta Scriptură a consemnat că „Iisus tăcea” (Matei 26:63) şi „nu răspundea nimic” (Marcu 14, 61) atunci când a fost judecat, fiind deplin conştient în situaţia în care se afla că şi dacă va vorbi nu va fi ascultat.

Nu vorbi dacă nu ai de spus ceva folositor

În viziunea Sfântului Siluan Athonitul, „vorbele multe nu pot evita păcatul”. Prin urmare, verifică înainte de a vorbi dacă ceea ce spui este adevărat, folositor sau necesar, pentru a fi util aproapelui tău.

Este un lucru foarte important ca oamenii să cunoască când, ce, de ce şi cât să vorbească, precum şi când să tacă, să se retragă.

Ne vine în ajutor Sfântul Nicolae Velimirovici care ne învaţă: „Despre trei lucruri nu te grăbi să vorbeşti: despre Dumnezeu, până ce nu-ţi întăreşti credinţa în El; despre păcatul altuia, până ce nu-l cunoşti pe al tău; şi despre ziua de mâine, până ce nu se luminează de ziuă”.


Cum poţi să-ţi mărturiseşti credinţa în societatea contemporană


Rosteşte des o rugăciune scurtă

Pentru a ajunge la tăcere, una dintre cele mai eficiente metode este rostirea deasă a unei rugăciuni scurte.

Pentru a nu uita de Dumnezeu, trebuie eforturi susţinute în direcţia rugăciunii dese, fie şi preţ de câteva minute.

Exersarea acestei tehnici ne reaminteşte de scopul vieţii noastre pe pământ şi ne pune în legătură cu Dumnezeu Creatorul nostru.

Stabileşte-ţi perioade de tăcere în programul de peste zi

Omul trebuie să conştientizeze că are nevoie zilnic şi de puţină vreme de isihie, de tăcere, în acest sens fiind necesară programarea unor perioade din timpul zilei pentru tăcere.

Din punct de vedere uman, nici nu este sănătos să fii expus permanent la un zgomot artificial.

Prin urmare, ar trebui să ne gândim bine atunci când lăsăm pornite cu orele televizorul şi radioul.

Propune-ţi să te rogi zilnic într-o biserică

Pentru a nu sări sau a nu fi distraşi de la rugăciunea din timpul zilei, propune-ţi să te rogi zilnic într-un lăcaş de cult.

Biserica ne oferă liniştea de care avem nevoie pentru a ajunge la tăcere prin rugăciune.

Tăcerea reprezintă o formă de asceză ca postul şi înfrânarea, dar prin ea însăşi nu înseamnă nimic. Ea se află în legătură şi unitate cu celelalte virtuţi.

Aşază cărţi duhovniceşti la vedere în spaţiul unde locuieşti

Prin aşezarea la îndemână a unor cărţi duhovniceşti în spaţiul locuinţei îţi creezi oportunitatea de a renunţa la eventuala vorbă nefolositoare, întrucât timpul acela îl poţi umple cu ceva util pentru suflet.

Spre exemplu, dacă volumele respective nu vor fi la vedere în bucătărie, dormitor, living etc., ci în anumite spaţii de depozitare, vei tinde să amâni lectura duhovnicească pe un termen nedefinit.

Este un exerciţiu care poate oferi rezultate, mai ales că oamenii au perioade de timp atunci când se află acasă pe care le pot valorifica în vederea apropierii lor de Dumnezeu.

Cât despre tăcere, încheiem prin cuvintele Sfântului Varsanufie de la Optina care ne spune: „Din tăcere se naşte liniştea, iar din linişte rugăciunea”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…