Maica Ecaterina, fostă gimnastă și economistă, are de 8 ani în grija sa 126 de copii

Maica Ecaterina de la Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți” a renunțat la cariera pentru care s-a pregătit și a intrat în monahism. A luat diploma de asistentă medicală și apoi pe cea de psiholog și de opt ani se îngrijește zilnic de cei 126 de copii de toate vârstele ai așezământului.

Pro TV a difuzat un reportaj cu o zi din munca Maicii Ecaterina și a copiilor care o consideră ca o mamă.

„Maica e că o mamă pentru noi. E o ființă care a salvat o grămadă de vieți. Ne face să devenim ceva în viață. Ea vrea să ne arate că lucrurile care sunt grele pot fi ușoare doar dacă credem noi că sunt ușoare. Ea ne-a pus două țeluri. Să înveți și să fii cuminte”, spun Maria și Vasilica despre monahie.

În timp ce copiii își desfășoară activitatea zilnică, Maica Ecaterina îi supraveghează non stop și se asigură de modelarea caracterelor în pregătirea pentru viața de familie.

„Ei trebuiesc pregătiți pentru familie mai departe pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinți. Și am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie sora, dar nu înțeleg conceptul de familie. Nu au model. Și e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mama pe mai departe pentru copiii lor”, mărturisește maica.

Pe lângă grija pentru suflet, în așezământ copiii au parte de tot felul de pregătiri și meditații, iar locul arată ca un centru în care se face performanță. Dovadă stau vitrinele înțesate cu diplome și medalii. Peste tot sunt săli în care se țin cursuri. Iar maica e peste tot, atentă la orice detaliu.

„Atunci când te implici în viața unui copil și afli ceva te doare atât de tare încât simți că te sfâșie. Dar când ai o sută și…nu poți să te lași sfâșiat de unul. Că trebuie să te lași și la ceilalți care au nevoie. Și el trebuie să te simtă că dacă nu empatizezi la maxim cu el nu obții de la el”, afirmă Maica Ecaterina.

Până acum din așezământ au plecat 30 de copii, toți cu diplome și meserii învățate, 10 sunt la facultate, iar 7 s-au căsătorit, au familii.

Așezământul Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți

Înfiinţat în toamna anului 2011, Aşezământul din municipiul Rădăuți, județul Suceava găzduieşte în prezent 126 de copii şi tineri.

A fost construit la iniţiativa Arhim. Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, şi este destinat orfanilor şi copiilor din familii cu posibilități financiare limitate.

Aşezământul a fost sfinţit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 6 noiembrie 2015.

Vezi și: Momente de bucurie: Una dintre fetele crescute la Așezământul social Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți s-a căsătorit

Bucuria muzicii, împărtășită copiilor de la Aşezământul „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuţi

Foto credit: ProTV.ro

Comentarii Facebook


Știri recente