Simpozionul Internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă Sacră organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca s-a desfășurat anul acesta în perioada 6-7 noiembrie 2023, în format hibrid (cu prezență fizică și online). Tema a fost: „Mai avem nevoie de bătrâni? Bătrânețe și înțelepciune, psalmodie și armonie”.
Ierarhi, zeci de profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate au dezbătut subiecte care se încadrează în tematica anului 2023, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).
Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a participanților și invitaților.
În discursul inaugural, Mitropolitul Andrei a amintit o vorbă a Părintelui Arsenie Papacioc, pe care l-a cunoscut personal: „Dacă tinerii ar ști și dacă bătrânii ar putea”. „Interpretarea duhovnicească a maximei dânsului este aceasta: tinerii, care au puterea de a face multe lucruri bune, să învețe de la bătrânii venerabili, care au experiență”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Preasfințitul Părinte Petroniu a susținut o prezentare despre Sfinții melozi Ioan Damaschin și Ioan Cucuzel. Episcopul a amintit că, „spre deosebire de imnograf care alcătuiește doar textul, melodul compune și muzica” .
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a avut o prezentare despre muzica bisericească în tradiția siriacă, începând cu Sf. Efrem Sirul, „probabil cel mai mare poet creștin și imnograf al tuturor timpurilor, sursă de inspirație pentru nume mari, în istoria de mai târziu”.
Peste 100 de referate au fost prezentate pe parcursul celor două zile ale simpozionului. Acestea urmează să fie publicate într-un volum dedicat.
Concluzii
În cadrul simpozionului, a fost vernisată și expoziția „Armonii” a pictorului Marcel Muntean, profesor la secția de Artă Sacră a facultății. Expoziția poate fi vizitată la Galeria Imago a facultății până la finele anului.
Lucrările s-au încheiat marți seara, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, când pr. conf. univ. Adrian Podaru, prodecanul instituției de învățământ teologic clujean, a comunicat concluziile generale ale simpozionului.
Dintre concluzii, cităm următoarele:
„În Vechiul Testament, conceptul de «bătrân» trebuie să fie citit în perspectiva veșniciei, înțelegând că anii, lungimea vieții, vin din partea lui Dumnezeu și trebuie trăiți ca dar care cere un răspuns.”
„Există mai multe funcții ale bătrânului/ bătrâneții: învățător, sacerdot și judecător, dar mai presus de toate stă funcția de model.”
În ceea ce privește muzica bisericească, una din concluziile simpozionului a fost că „muzica de pe pământ este un preludiu pentru muzica cerească: Musica praeludium vitae aeternae”.
Evenimentul s-a încheiat cu un concert de muzică bisericească susținut de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, dirijat de Doina Costin.
Simpozionul Internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă a fost organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și s-a încadrat în tematica Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și a Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română.
Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews