Mahala, regiunea Cernăuți: 82 de ani de la masacrarea a sute de nord-bucovineni în Lunca Prutului

La Mahala și în mai multe sate din Bucovina de Nord au fost oficiate duminică slujbe de pomenire pentru românii împușcați, deportați și represați de regimul stalinist.

Au fost comemorate victimele masacrului din Lunca Prutului, ucise de grănicerii sovietici în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941.

La slujba oficiată la Mahala, în Ucraina, au participat Consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, reprezentanți ai asociațiilor românilor din regiunea Cernăuți, localnici și oaspeți din România.

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, în localitatea Lunca din Ținutul Herța, aproximativ 600 de țărani din satele Mahala, Boian, Ostrița Hertei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosmunului, Ceahor și Corovia, împreună cu copiii lor, au fost împușcați de sovietici în timp ce se îndreptau spre România pe râul Prut înghețat.

Victimele au fost aruncate în gropi comune, dintre care doar una a fost descoperită.

Țăranii luaseră decizia de părăsi teritoriile ocupate de regimul bolșevic ateu din URSS. Doar 57 au supraviețuit și reușit să treacă în România peste noua graniță impusă de Moscova. Alți 44 au fost prinși, din care 23 au fost condamnați la moarte, iar ceilalți au fost deportați în Siberia.

După numai câteva luni, în aprilie 1941, alți aproximativ 4.000 de români nord-bucovineni au fost uciși de grănicerii sovietici la Fântâna Albă, în același context: oamenii au crezut că vor putea trece granița în patria-mamă.

Sursa foto: Facebook / Maria Andries

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente