Lupta cu spectrul Comunismului

Una din marile nedreptăţi făcute de comunişti Bisericii a fost, pe lângă demolări, exproprierea. Deşi au trecut mai bine de 25 de ani de la căderea regimului ateu Biserica încă se luptă să reintre în posesia bunurilor care-i aparţin de drept. Aceasta a fost şi rămâne o prioritate pentru Oficiul Canonico-Juridic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, una din eparhiile cele mai afectate din acest punct de vedere.

„În anul 2014, Oficiul Canonico-Juridic a reuşit cu succes în toate cauzele în care a fost parte să obţină hotărâri favorabile părţii bisericeşti, A reprezentat cu succes unităţile de cult din subordine neavând nicio hotărâre judecătorească defavorabilă. Ne-am axat în principal pe obţinerea titlului de proprietate pentru unităţile de cult din subordine şi pe obţinerea de hotărâri, decizii ale Comisie speciale de retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist. În unele cazuri au fost decizii de retrocedare în natură acolo unde s-au putut, iar în alte cazuri despăgubiri băneşti”, a declarat pentru TRINITAS TV Diac. Valentin Niculae, consilier juridic al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Printre obiectivele pentru 2015 este şi urgentarea demersurilor juridice în vederea obţinerii unor decizii de retrocedare în echivalent bănesc pentru bisericile demolate. Autoritatea competentă este Comisia specială de retrocedare a unor imobile ce au aparţinut cultelor religioase din România.

Printre realizările oficiului juridic în 2014 s-a numărat şi înfiinţarea Asociaţiei Casei de Ajutor reciproc a Clerului şi Salariaţilor Bisericeşti din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Comentarii Facebook


Știri recente