„Lumea Credinței” organizează primul festival-concurs de pricesne online

Sub genericul „O, măicuţă sfântă!”, canalul de YouTube Lumea Credinței organizează primul festival-concurs de pricesne online. Competiţia este propusă în contextul apropierii sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Pricesnele care intră în aria de desfăşurare a concursului sunt acele cântări poporane de la hramuri, pelerinaje şi marile praznice, iar nu cântările din biserică.

Cei interesaţi sunt rugaţi să consulte condiţiile de înscriere şi participare:

1. Fiecare interpret sau grup de interpreţi, profesionişti sau amatori, pot participa cu o singură priceasnă.

2. Priceasna trebuie să fie în limba română şi să facă parte din tradiţia Bisericii Ortodoxe Române.

3. Priceasna trebuie să fie în format video, (nu audio) de tipul MP4 (H264) şi să nu depăşească dimensiunea de 2 GB (2000 MB).

4. Priceasna va fi trimisă prin transfer (wetransfer sau alte servicii similare) pe adresa de email: [email protected] până la data de 12 august.

5. Emailul trebuie să conţină, pe Iângă linkul de transfer cu priceasna, şi un fişier text cu următoarele informaţii:
– Numele şi prenumele interpretului/interpreţilor, localitatea/parohia de care aparţin şi un număr de telefon pentru contact.
– Versurile integrale ale pricesnei şi numele autorului/autorilor versurilor şi melodiei.
– Sursa pricesnei (dacă este cazul) Exemplu: titlul cărţii „Carte de cântări bisericeşti”, editura, anul apariţiei.

Juriul va fi condus de maestrul Grigore Leșe.

Câştigătorul locului I va primi 1.000 lei, iar celor care vor ocupa locurile II şi III le vor fi acordate cărți publicate la Editura Lumea Credinței.

Câștigătorii vor fi anunţaţi pe canalul YouTube Lumea Credinţei în data de 15 august 2021, ora 20:00.

Priceasna este o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi, respectiv, credincioşii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria şi a sfinţilor.

Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de credincioşi, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea şi păstrarea lor.

Foto credit: botosaneanul.ro

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente