Liturghie patriarhală în lavra Sfântului Serghie de Radonej: în imagini

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, a slujit marți în Catedrala patriarhală Adormirea Maicii Domnului din cadrul mănăstirii Radonej cu prilejul sărbătorii Sfântului Serghie, întemeitorul așezământului monahal de lângă orașul Serghiev Posad.

Lavra Sfântului Serghie este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Rusia.

La Sfânta Liturghie au slujit mai mulți ierarhi din Biserica Rusiei. Foto credit: Oleg Varov/Patriarhia Rusiei

Sfântul Serghie de la Radonej, considerat unul dintre ocrotitorii spirituali ai Rusiei, este pomenit de Biserica Ortodoxă în data de 25 septembrie și respectiv în data de 8 octombrie, potrivit calendarului iulian neîndreptat.

La slujbă au participat sute de credincioși deoarece poporul rus are mare evlavie la Sfântul Serghie. Foto credit: Oleg Varov/Patriarhia Rusiei

Sfântul Serghie de la Radonej s-a născut în 1314. După ce s-au mutat în Radonej, părinții Sfântului Serghie au murit, iar el a împărțit averea săracilor și s-a retras în sihăstrie.

Patriarhul Rusiei în lavra Sfântului Serghie. Foto credit: Oleg Varov/Patriarhia Rusiei

Sfântul Serghie a fost tuns în monahism la vârsta de 23 de ani.

Mai târziu Episcopul Teognost i-a dat binecuvântare Sfântului Serghie de a construi o mănăstire cu hramul „Sfânta Treime” în locul unde își făcuse chilie.

Monahii în rugăciune la Sfânta Liturghie.Foto credit: Oleg Varov/Patriarhia Rusiei

Sfântul Serghie s-a învrednicit de a vedea pe Maica Domnului împreună cu Sfinții Apostoli Petru și Ioan în timp ce se afla la rugăciune.

A trecut la Domnul, știindu-și sfârșitul vieții mai înainte cu șase luni, la vârsta de 78 de ani.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Kirill a oficiat o slujbă de Te Deum în Piața Sobornicească a lavrei în fața icoanei Sfântului Serghie de Radonej. Foto credit: Oleg Varov/Patriarhia Rusiei

În 1422 Sf. Serghie a fost declarat ocrotitor al Rusiei.

Patriarhul Kirill a oficiat o slujbă de pomenire pentru doi arhimandriți înmormântați în incinta mănăstirii. Foto credit: Patriarhia Rusiei.

Foto credit: Patriarhia Rusiei

Comentarii Facebook


Știri recente