Liturghia Darurilor înainte sfinţite, la Cluj-Napoca şi Sibiu

Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat miercuri, 25 februarie, prima Sfântă Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite din acest post al Sfintelor Paşti la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, informează „Ziarul Lumina”.

La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Liturghia Darurilor înainte sfinţite a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba care a avut loc miercuri, 25 februarie, au participat un număr mare de credincioşi.

„Postul Mare, fiind o perioadă de asceză absolută, de nevoinţă, are Sfânta Litughie deplină doar sâmbăta şi duminica. Zilele celelalte sunt doar pregătitoare pentru apogeul acesta al împărtăşirii. Dar, cum s-a observat de-a lungul veacurilor că oameni foarte evlavioşi şi foarte credincioşi doresc să se împărtăşească şi în aceste zile de asceză, în care lipseşte Liturghia deplină, s-a alcătuit acest ritual, care nu este o Liturghie deplină, este un ritual de împărtăşire. S-a alcătuit acest ritual, pe care îl cunoaştem noi ca Liturghia înainte sfinţitelor Daruri sau Liturghia Sfântului Grigore Dialogul“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi a adăugat, apoi, că Postul Mare este un urcuş spre Învierea Domnului.

„Perioada aceasta de post, de nevoinţă, de rugăciune, ne aduce aminte de cele 40 de zile în care Moise s-a pregătit pentru ca, pe Muntele Sinai, să se întâlnească cu Dumnezeu, să primească Tablele Legii şi, apoi, cu inima plină de bucurie pentru această experienţă, să se coboare la popor. Urcuşul acesta duhovnicesc al creştinilor din Postul Mare de 40 de zile, plus Săptămâna Patimilor, şapte săptămâni, e preînchipuit de postul lui Moise, e perioadă de nevoinţă, de asceză, care culminează cu întâlnirea lui Hristos Dumnezeu în ziua cea luminată a Sfintei Învieri“, a mai spus ierarhul.

Liturghia Darurilor, la Sibiu

Credincioşii din cetatea transilvană au posibilitatea ca în perioada postului să participe în fiecare miercuri şi vineri la Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, oficiată de la orele 15.00, la Catedrala mitropolitană din oraş. Această rânduială liturgică deosebită presupune o pregătire duhovnicească aparte şi un efort de ajunare din partea celor ce vor să se împărtăşească în după-amiaza acestor zile. La prima Sfântă Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite din acest post mai mulţi credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au rugat pentru sănătate, ajutor duhovnicesc şi binecuvântare în această perioadă de post. Soborul de slujitori a fost format din preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

La slujba religioasă a participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, grupuri de credincioşi şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Creaţiile liturgice deosebite ale Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţire, multe dintre ele având un profund caracter pascal, au adus credincioşilor prezenţi întărire duhovnicească la începutul postului Sfintelor Paşti.

Rânduială a Împărtăşirii

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite se oficiază doar în perioada Postului Mare şi îşi are originile în viaţa pustnicească a monahilor din Răsărit. În rânduiala actuală, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite conţine elemente din slujba Vecerniei şi a Liturghiei, folosindu-se elementele euharistice sfinţite la Liturghia din duminica precedentă. Pe lângă Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, această Liturghie oferă primei săptămâni din Postul Sfintelor Paşti o încărcătură duhovnicească unică în timpul anului bisericesc.

„Prima săptămână din Postul Sfintelor Paşti are un caracter ascetic, cu un specific liturgic aparte. Începând din această săptămână, se oficiază în fiecare miercuri şi vineri Sfânta Liturghie a Darurilor mai-înainte sfinţite. Este o liturghie mai specială, ea fiind de fapt o rânduială solemnă a împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această slujbă religioasă este de fapt Vecernia unită cu rânduiala Împărtăşaniei. Credincioşii care postesc au nevoie să se întărească duhovniceşte prin împărtăşire, întrucât Sfânta Liturghie ca jertfă nu se săvârşeşte în Postul Mare decât sâmbăta şi duminica. Biserica a aşezat spre întărirea credincioşilor în drumul spre Înviere aceste zile de împărtăşire la Liturghia Darurilor mai-înainte sfinţite“, a spus eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, arhimandritul Macarie Ţuţul.

Comentarii Facebook


Știri recente