„Libertate şi responsabilitate în lumea de astăzi”

Protocolul de colaborare dintre Arhiepiscopia Aradului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a parcurs o nouă etapă. Prin sprijinul Asociaţiei „Mobilizează-te”, şi prin implicarea directă a conducerii Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” şi a Liceului de artă „Sabin Drăgoi” din Arad, elevii şi elevele acestor instituţii de învăţământ au avut joi, 26 februarie 2015, în mijlocul lor, un nou invitat pentru un dialog de suflet, şi anume, cunoscutul scriitor, jurnalist şi teolog Laurenţiu Dumitru.

“Realitatea tinerească este una deosebit de complexă, dar şi fascinantă, care trebuie înţeleasă într-un mod profund, dar şi iubită cu mare spirit de empatie, o realitate ale cărei linii de fond, premise şi evoluţii trebuiesc percepute cu atenţie. Culturile tinereşti devin urgente şi în sensul că manifestă o nevoie profundă de dialog, o solicitare de înţelegere sau chiar o provocare, care nu poate fi trecută cu vederea, fie de societatea civilă, fie de comunitatea eclesială. Există o urgenţă educativă creştină în şcolile din România, la care trebuie alăturate alte urgenţe sociale, care ating diferite dimensiuni ale persoanei şi relaţiile sale fundamentale şi la care nu se poate răspunde în mod superficial. Hristos şi imaginea Sa este pururea veche şi pururea nouă, Hristos continuă să modeleze idei, relaţii, instituţii şi sensibilităţi, în cadrul societăţilor, chiar şi în acelea, în care nu Îi mai rostesc numele. Societatea pluralistă, post-modernă, constrânge chiar să ne construim propriile versiuni individuale despre realitate, libertate şi responsabilitate, pe temeiul propriilor dorinţe interese şi nevoi. De aceea, expunerile dl. Laurenţiu Dumitru au fost vii, profunde şi dinamice în dezbateri. Există un paradox: omul, cu cât îşi permite o libertate mai mare şi săvârşeşte mai multe păcate, cu atât devine mai înrobit acestei stări de păcătoşenie, nemaiputând ieşi din ea”, a precizat Arhim. Teofan Mada, Vicar-administrativ.

Tema întâlnirilor a fost Libertate şi responsabilitate în lumea de astăzi.

La dialogurile cu elevele şi elevii acestor instituţii de învăţământ, cu o deosebită tradiţie culturală şi istorică, au participat D-na Eugenia Groşan, Director al Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, D-na Camelia Iazbinskzy, coordonator Proiect din partea Asociaţiei „Mobilizează-te”, Pr. Călin Tecuca şi Paul Krizner (profesori de religie la şcolile amintite), precum şi alţi profesori, după cum ne-a transmis arhim. Teofan Mada, Vicar-administrativ, coordonator de proiect.

Comentarii Facebook


Știri recente