Legea europeană a libertății mass-mediei: Un nou act conceput pentru protecția jurnaliștilor și libertatea presei

Parlamentul European a adoptat Legea libertății mass-media concepută pentru protejarea jurnaliștilor și libertatea presei.

Noua lege a fost creată pentru a reglementa activitatea organizațiilor mass-media, vine cu un set de reguli menite să protejeze munca jurnalistului și încearcă să împiedice platformele online foarte mari să restricționeze arbitrar libertatea presei, informează Parlamentul European.

Prin această lege votată săptămâna trecută de europarlamentari, autorităților le va fi interzis să facă presiuni asupra jurnaliștilor și editorilor pentru ca aceștia să își dezvăluie sursele, prin diferite metode de represiune precum aplicarea sancțiunilor, percheziționarea birourilor sau instalarea softurilor de supraveghere electronică.

Furnizorii publici de servicii mass-media vor trebui să fie finanțați prin proceduri transparente și obiective, iar fondurile alocate să fie sustenabile și previzibile.

Pentru ca publicul să știe cine conduce o instituție de comunicare în masă, organizațiile vor fi obligate să publice informații despre structura lor de proprietate. Informațiile vor fi incluse într-o bază de date națională. Organizațiile vor trebui să menționeze și dacă sunt deținute direct sau indirect de stat.

În ceea ce privește protejarea libertății presei în fața marilor platforme de socializare, legea prevede un mecanism care să împiedice restricționarea sau eliminarea arbitrară a conținutului jurnalistic independent.

La nivelul Uniunii Europene va fi înființat Comitetul european pentru servicii mass-media cu scopul de a garanta aplicarea noii legi. Instituția va fi compus din autoritățile naționale de reglementare a mass-media.

Sursă foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente