La Viena au fost desfășurate un concert și o conferință dedicate compozitorului Ciprian Porumbescu

La Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena au avut loc duminică un concert și o conferință dedicate compozitorului Ciprian Porumbescu. Evenimentele au fost organizate de Opera Națională din București, Ambasada României în Republica Austria și Biserica „Sfântul Stefan cel Mare”, cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Concertul intitulat „Crai Nou – Ciprian Porumbescu” a fost susținut duminică în Sala de Aur a Musikverein din Viena, în contextul Anului Ciprian Porumbescu.

Concertul a marcat aniversarea a 170 de ani de la naștere și comemorarea a 140 de ani de la trecerea la cele veșnice a compozitorului Ciprian Porumbescu. Ca invitați speciali au fost maestrul Gheorghe Zamfir și solista Maria Coman.

Soliștii, orchestra și corul Operei Naționale București au concertat sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Părintele Emanuel Ștefan Nuțu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și parohul comunității „Pogorârea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena, a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment.

„Momentul comemorativ a debutat cu un scurt cuvânt de salut din partea ambasadorului României Emil Hurezeanu, a secretarului de stat pentru românii de pretutindeni Gheorghe Cârciu, a fostului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, dar şi cu binecuvântarea transmisă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel prin delegatul său la acest concert, Pr. Emanuel Ştefan Nuţu”, au transmis organizatorii.

După participarea la Sfânta Liturghie în biserica „Pogorârea Sfântului Duh şi Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, oficialitățile și membrii comunității au participat, în sala parohială a Bisericii, la conferinţa „Ciprian Porumbescu – leagăn de tradiţie și spiritualitate” susţinută de lector univ. dr. Daniel Nica (Universitatea din București).


„Crai Nou” este o operă compusă de Ciprian Porumbescu. Între 1879 și 1881, românul a fost bursier la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” din Viena. În această perioadă, a dirijat corul Societății Studențești „România Jună”, înființată de Mihai Eminescu.

Anul 2023 a fost instituit ca Anul Cultural Ciprian Porumbescu, întrucât se împlinește un număr semnificativ de ani atât de la nașterea, cât și de la mutarea la cele veșnice a compozitorului român.

Foto credit: Facebook / Biserica Sfântul Ștefan cel Mare din Viena

Comentarii Facebook


Știri recente