La Cernăuți începe renovarea monumentelor funerare ale marilor români

Societatea „Golgota” a Românilor din Ucraina, cu sediul la Cernăuți, a demarat săptămâna trecută lucrările de renovare a monumentelor marilor români din Cimitirul Central al orașului. Cel al istoricului Dimitrie Onciul, fost președinte al Academiei Române, va fi primul reabilitat, cu fonduri și expertiză din România.

Evenimentul a fost marcat în prezența Consulului General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, de ziua de naștere a Acad. Dimitrie Onciul, la mormântul istoricului din Cimitirul Central.

„Avem proiectul de conservare și renovare a monumentului istoricului Dimitrie Onciul. El a murit la București, dorința lui ultimă a fost să fie înmormântat în nordul Bucovinei, de unde a provenit. A fost adus de la Academia Română și înmormântat la Cernăuți în Cimitirul Central. După cel de al doilea Război Mondial, Cimitirul Central a fost în decădere și în paragină. În 1990, când am intrat în cimitir, era pădure: mulți copaci căzuți peste monumente, nu putea fi văzută starea lor de conservare”, a declarat pentru BucPress dr. Laurențiu Dragomir, restaurator, reprezentant al Asociației pentru protecția patrimoniului București.

„Acum s-a mai îmbunătățit situația, însă monumentele nu au avut niciun fel de intervenție, nici conservare preventivă, nici restaurare.”

La Cernăuți vor fi renovate monumentele marilor români din Cimitirul Central. Lucrările au fost demarate miercuri, 26 octombrie 2022, de ziua de naștere a acad. Dimitrie Onciul. Mormântul lui va fi primul restaurat. Foto: Maria Andrieș

„Suntem mândri să fim astăzi aici cu experți din România care se vor ocupa de restaurarea acestui monument. Asociația pentru protecția patrimoniului București, în parteneriat cu Societatea Golgota, au obținut finanțare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru restaurarea criptei istoricului Dimitrie Onciul din Cernăuți. Prima criptă dintre cele 17 propuse, dintre care 13 sunt avizate”, a declarat Consulul General Irina-Loredana Stănculescu.

„Proiectul restaurării mormintelor marilor înaintași români din Cimitirul Vechi din Cernăuți a fost inițiat de Societatea Golgota cu mulți ani în urmă, dar am avut multe piedici. În primul rând pandemia, după pandemie războiul, dar și obstacole birocratice. Fără ajutorul Asociației protecției patrimoniului și ajutorul personal al domnului Laurențiu Dragomir, nu ajungeam astăzi la începutul marii restaurări”, a declarat Vasile Rauț, Președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina.

„Vreau să mulțumesc frumos Asociației protecției patrimoniului și nemijlocit domnului Laurențiu pentru implicare, inclusiv financiară, pentru alcătuirea proiectului final al restaurării a 17 morminte, cu toate analizele de laborator, care sunt o procedură anevoioasă care necesită timp, răbdare și mijloace financiare”, a adăugat Vasile Rauț.

La Cernăuți vor fi renovate monumentele marilor români din Cimitirul Central. Foto: Maria Andrieș

Românii din Cernăuți au argumentat că punerea în valoare a monumentelor funerare românești din Cimitirul Central poate transforma acest loc într-un muzeu în aer liber, îmbunătățind oferta turistică a orașului. Cimitirul Central din Cernăuți are o parte românească, o parte ucraineană, o parte germană, una austriacă și una polonă.

Participanții au transmis mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, care oferă finanțarea, Consulatului României la Cernăuți, Administrației Militare Cernăuți și Primăriei orașului.

În partea de până la Capela Mitropolitană a Cimitirului Central din Cernăuți sunt peste 200 de morminte ale unor personalități românești, multe vandalizate în perioada sovietică. Numărul criptelor cu nume românești care se află dincolo de Capela Mitropolitană nu a fost încă estimat.


Dimitrie Onciul, născut la Straja, în județul Suceava de astăzi (localitate aflată pe atunci în Imperiul Austro-Ungar), a studiat la Cernăuți și Viena și a întemeiat școala critică în istoriografia românească. A fost Președintele Academiei Române în perioada 1920 – 1923 și și-a exprimat dorința expresă de a fi înmormântat la Cernăuți.

„S-a ocupat de problema originii Românilor, demonstrând argumentat formarea poporului Român pe o arie întinsă de ambele părţi ale Dunării şi respingând teoria migraţiunii medievale a românilor din Peninsula Balcanică”, conform Președintelui Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Ion Popescu.

„A demonstrat, pe bază de documente, că formarea statelor feudale Româneşti a fost o firească urmare a dezvoltării vechilor formațiuni politice locale.”

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Maria Andrieș

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente