La 370 de ani de la mutarea la Domnul, Matei Basarab va fi pomenit la o ctitorie a familiei

În județul Vâlcea continuă evenimentele comemorative dedicate împlinirii a 370 de ani de la mutarea la cele veșnice a Domnitorului Matei Basarab. Un simpozion și o slujbă de pomenire vor avea loc sâmbătă la Ocnele Mari, unde se află una din ctitoriile familiei lui.

Manifestările încep la ora 12:00, cu o slujbă de Pomenire oficiată la Biserica „Sf. Nicolae” a fostei Mănăstirii Slătioarele din Ocnele Mari, ctitorie a Doamnei Elina Năsturel Herescu, soția lui Matei Basarab.

Simpozionul de istorie se desfășoară la Casa de Cultură Ocnele Mari, între orele 13:00 și 15:00.

Biserica fostei Mănăstiri Slătioarele, jud. Vâlcea, ctitorită de Doamna Elina Năsturel Herescu, soția Domnitorului Matei Basarab. Sursa foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Prof. dr. Florin Epure de la Direcția de Cultură Vâlcea va prezenta cartea „Viața și domnia lui Matei Basarab în date”, iar asist. univ. dr. Ovidiu Vasile Udrescu va prezenta documente referitoare la localitatea Ocnele Mari din perioada lui Matei Basarab.

Manifestarea mai include comunicări științifice susținute de studenți de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Centrului Universitar Pitești – Universitatea Politehnica București și un recital poetic oferit de actorul Valentin Teodosiu.

Evenimentul se va încheia cu o reconstituire istorică realizată de conf. univ. dr. Claudiu Ion Neagoe și membrii Asociației Historia Renascita și prof. Cătălin Drăghici, care vor prezenta informații și costume de mercenari balcanici din Oastea Țării Românești în secolele XVII-XVIII.

Participanții vor putea viziona și expoziția de carte „Matei Basarab și epoca sa”.

Evenimentele dedicate domnitorului muntean de Direcția de Cultură Vâlcea au debutat în 9 aprilie, la Mănăstirea Arnota, printr-o ceremonie restrânsă în cadrul căreia prof. dr. Florin Epure a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului din pronaosul ctitoriei acestuia.


Domnitorul Matei Basarab a ctitorit 46 de biserici și a refăcut multe altele, atât în țară, cât și în Sf. Munte Athos și pe teritoriul actualei Bulgarii. Domnia sa a reprezentat o perioadă de înflorire culturală și instituțională pentru Țara Românească.

Foto credit: Facebook / Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente