Jertfă continuă la Iezerul Vâlcii

În mănăstire descoperi plenar vocația fundamentală pentru care ai fost creat. Aceea de a fi făptură doxologică. Iar aceasta nu se exprimă doar în slujbele de la biserică, ci prin orice gest, fie el cât de mărunt, prin care poți lăuda tu pe Dumnezeu sau cei ce te văd să-L preamărească pe El datorită faptului că te-au întâlnit. Așa le-am simțit pe maicile de la Mănăstirea Iezerul Vâlcii, ca pe purtătoare de Hristos în inimile, cuvintele și faptele lor. Smerite, simple și, în același timp, hotărâte în slujirea lor, m-au învățat că bucuria este semnul vieții împlinite în Domnul.

Monahismul mi-a apărut totdeauna fascinant. La început, pentru minunile și asceza incredibile, ai căror autori erau titanii Egiptului creștin din Pateric. Apoi, am realizat că nu ele erau esențialul acestei forme de viață, ci, dimpotrivă, ceva ce nu era observabil cu ochiul fizic, iubirea lui Hristos până la suprema renunțare de sine, lupta îndârjită cu propriile limite, care sfârșea în nemărginita blândețe și dumnezeiasca bunătate.

Fascinantă devenea acum nebunia de a renunța la propria viață pentru a primi cu smerenie, cu râvnă ceea ce Domnul ne oferă cu generozitate: viața Lui.

Asta am văzut și la Iezerul Vâlcii. Tinere plecate din București sau alte orașe din Transilvania și Moldova, care au încheiat sau, mai bine zis, au deschis socotelile cu viața, fiindcă monahismul este cel mai bun negoț, timpul petrecut cu maximă eficiență pe pământ, dacă se trăiește cum trebuie.

Maturitatea duhovnicească a maicilor în vârstă și dorința de a primi tot ce e de folos a celor tinere mărturisesc că duhul este viu în schitul de pe Valea Cheii și tradiția monahală merge mai departe necurmată.

‘Uneori am trecut prin viață ca prin urechile acului’

Maica Marina are 78 de ani. Descoperim înaintea noastră un chip luminos, vesel, blând și curat. Se sprijină în două bastoane, dar, cu toate acestea, își face cu multă râvnă ascultările pe care ea singură le-a cerut de la actuala stareță, stavrofora Mihaela. A intrat în mănăstire în 1955, pe 23 aprilie. ‘De firea mea sunt mai retrasă și mi-a fost tare drag să trăiesc aici unde sunt acum, aproape de pădure. Când am auzit de Iezer, m-am bucurat foarte mult.’ Însă vremea copilăriei a însemnat multă suferință pentru maică.

‘Tatăl meu a murit într-un accident înainte să mă nasc eu. După care mama s-a recăsătorit și a mai avut doi copii. Am pierdut casa părintească și pământul din jurul ei atunci când a venit odată râul Topolog foarte mare. Ne-am mutat într-un deal. Mama rămăsese singură, cu trei copii, fără nici un ajutor. Trăiam într-o sărăcie lucie. Din cauza asta a murit mama, iar eu am fost crescută de o mătușă, timp de 12 ani, până am plecat la mănăstire. Însă dacă tatăl meu și maica mea m-au părăsit, Domnul m-a luat. Domnul mi-a purtat de grijă în toate căile mele. Au fost și momente grele, mă gândesc cum câteodată am trecut ca prin urechile acului prin viață.’

Cu toate astea, pe maica Marina nu a încercat-o niciodată gândul să plece din schit. A trebuit totuși să părăsească forțat Iezerul atunci când, în urma Decretului 410 din 1959, a stat o lună pe acasă. Mănăstirea nu a fost închisă complet, fiind lăsate doar două maici bătrâne. Se făcea aici atunci școală monahală timp de trei ani. Dar decretul le-a stricat rostul monahiilor, care s-au răspândit pe unde au putut, la Mănăstirea Văleni sau Cheia.

Maica Marina s-a întors înapoi cu o călugăriță mai în vârstă, Natalia. ‘Era mult de muncă, își aduce aminte monahia, la sapă, la fân… iar noi doar câteva. Duhovnic îl aveam pe părintele Calist de la Frăsinei. El venea în sărbători și împreună făceam Sfânta Liturghie. Ne spovedea, ne împărtășea.’

Trăiau pe atunci la Iezer mai multe monahii foarte sporite duhovnicește. ‘Una dintre ele, maica Natalia, intrată de la cinci ani în Mănăstirea Văleni, a fost modelul pe care l-am avut mereu în viața mea’, continuă povestea vieții ei, bătrâna Marina. ‘Știa slujbele sfinților aproape pe de rost și, în plus de asta, la sfinția sa, se duceau celelalte maici ca la duhovnic. Avea cuvânt de folos pentru fiecare. Pe oricine avea vreo problemă ajuta, cu rugăciunea sau cuvântul ei inspirat din Pateric, Viețile Sfinților sau din propria nevoință.’

Ascultarea maicii Marina este de mulți ani îngrijirea vitelor mănăstirii, deși conducerea mănăstirii a scutit-o, din cauza vârstei, de orice povară. ‘Pentru mine munca e o distracție. Cel mai greu e atunci când nu pot să lucrez.’ Nu am crezut-o pe moment, dar atunci când, urcând spre peștera Sfântului Cuvios Antonie, am văzut-o în cimitirul mănăstirii că smulgea buruienile crescute pe mormintele monahiilor, mi-am dat seama că spunea adevărul. Era soare destul de puternic, rasa maicii neagră. Te încingeai numai dacă stăteai pe loc, fără să faci nici un efort, darmite să mai și muncești. Maica însă își lăsase bastoanele din mâini și stătea în bătaia astrului plivind iarba de pe morminte, fără să-i pese de căldură.

La despărțire, i-am cerut un cuvânt de folos duhovnicesc. ‘Să nu păcătuim și, mai ales, să nu smintim prin păcatul nostru pe cei din jur. Să fim cuviincioși, ca să ne bucurăm cu toții într-un colțișor de Rai’, a fost îndemnul monahiei cu privirea blândă, care ne-a lăsat mișcându-se încet către chilie.

‘Tot ce văd bun vreau să fac’

Maica Ecaterina are pe jumătate anii maicii Marina. Face parte din generația tânără. A intrat ca novice la Iezer în 1992, a fost călugărită în 1999. Este protopsaltă și pictează icoane pe lemn. Se caracterizează simplu: ‘Tot ce văd bun vreau să fac.’ Așa a fost cu muzica, așa a fost și cu pictura. ‘Cu muzica am început singură, iar pictura a devenit o provocare, pentru că, unde vedeam o icoană, simțeam valoarea ei artistică și sacră. Maica stareță a descoperit interesul meu pentru desen, pentru culoare și m-a trimis la Mănăstirea Bistrița, la atelierul maicilor experimentate de acolo. Acela a fost primul stagiu. Apoi am continuat pregătirea la Mănăstirea Durău.’

Maica Ecaterina a intrat în mănăstire la 20 de ani. Era în al doilea an la Facultatea de Teologie din Sibiu, Secția Teologie-litere. De loc din Bistra, județul Alba, Elena (numele civil al maicii) nu s-a gândit că va ajunge călugăriță. ‘Atmosfera din facultate era profund duhovnicească, povestește monahia. Pe atunci, Preasfințitul Serafim Joantă slujea Liturghia miercurea și vinerea în capela institutului, tot vinerea se citeau catisme în catedrala din oraș, iar într-una din celelalte zile ale săptămânii se rostea în capelă rugăciunea ‘Doamne Iisuse Hristoase…’.’

Chemarea de nestăvilit a Domnului

Preasfințitul venise de la Essex cu această tradiție duhovnicească. Elena a fost prinsă de curentul ivit în capitala transilvană. A citit Pelerinul Rus și a descoperit că pe Hristos nu trebuie să-l cauți în altă parte decât în inima ta. ‘Am început să zic rugăciunea inimii. Aveam 20 de minute de la gazdă până la școală și tot timpul spuneam rugăciunea asta. Venea sesiunea de vară. Primul examen la Teoria literaturii. Urâtă disciplină. Mi-am zis: gata, fac o pauză. Rostesc de câteva ori rugăciunea ‘Doamne Iisuse…’, după care mă reapuc de învățat. În timpul rugăciunii, un gând îmi spune: ‘Du-te la Vecernie’. Eu nu prea mergeam la Vecernie în cursul săptămânii. Am plecat deci la slujbă. Pe scările catedralei mă întâlnesc cu o colegă. Ne spovedeam amândouă la același duhovnic, părintele Neofit de la Mănăstirea Turnu. ‘Am să-ți spun ceva, mi-a zis. Mă duc la mănăstire’. Când am auzit ce a spus, parcă m-a contaminat și pe mine aceeași idee: ‘Trebuie să merg la mănăstire’. Toată slujba am plâns că vreau să plec și eu acolo. Am crezut că nu e adevărat, că sunt nebună. Odată slujba terminată, ne-am reîntâlnit. Vedea la mine ceva schimbat, dar nu aveam curajul să-i mărturisesc gândul meu. În sinea mea chiar mă dojeneam cum pot să mă gândesc la ceva așa de înalt, peste puterile mele de înfăptuit. Dar dorința era de nestăpânit. Am ajuns acasă, unde stăteam patru colege. Le spun fetelor că merg la mănăstire. ‘Bine, mi-au spus ele. Lasă-te de glume și pune-te pe învățat că mâine avem examen’.’ Nu au crezut-o până au văzut-o, în toamnă, îmbrăcată în măicuță. După ce Elena a terminat sesiunea, s-a dus acasă la Bistra, cu batic pe cap de data aceasta. Părinții s-au speriat de ce s-a întâmplat, au plâns, dar n-au avut ce face. Lucrurile erau deja intrate pe alt făgaș. Părinții Elenei erau credincioși, dar nu exista în familia ei nici un înaintaș care să fi urmat calea monahismului. Totuși, cineva parcă trebuia să spargă gheața.

Cum a ajuns din Sibiu în Vâlcea? Părintele Neofit de la Turnu, duhovnicul Elenei și al colegei ei, pe care tot Elena o chema, le-a întrebat ce mănăstire vor să aleagă, mai retrasă sau mai la șosea. Prima variantă a fost decizia tinerelor, și așa au ajuns amândouă la Iezer, deși nu știau unde se află.

Îndrăgostită de muzica psaltică

‘Când am ajuns, aici erau doar cinci-șase maici. Au auzit de noi și au zis: ‘Nu o să reziste ele aici. Sunt studente…’ Atunci stareță era maica Irina. S-au bucurat că noi cunoșteam cât de cât cântarea bisericească.’ La Turnu a auzit pentru prima dată Elena muzică psaltică. Era ceva deosebit de cunțana din Ardeal. Mai vioaie, mai săltăreață. Se poate spune că la mănăstire a atras-o și muzica bizantină. Dar introducerea psalticii la Iezer a fost mai dificilă. Maicile în vârstă nu erau prea bucuroase că vin cele tinere să schimbe rânduiala stranei. Dar până la urmă lucrurile bune au biruit.

‘Am învățat să cânt psaltic cu ajutorul casetelor de la Mănăstirea Stavropoleos, cumpărate atunci când s-a întâmplat să avem drum prin București. Așa ne-am însușit bine în primul rând axioanele praznicelor. M-am interesat de interpretul cântărilor. Era un teolog, Valentin Gheorghe. Mi-am cumpărat și reportofon, iar când ajungeam la București, înregistram tot ce puteam, Vecernie sau Liturghie, ori la Patriarhie sau Stavropoleos.’

Viața ca un GPS

Chemarea la mănăstire din partea lui Hristos e ceva de la care nu te poate opri nimic, afirmă maica. Am întrebat-o despre prietena ei, fosta colegă de facultate cu care a intrat în mănăstire.

‘Nu mai este astăzi aici. A plecat undeva în Spania, unde este căsătorită a doua oară’, a povestit nu fără o undă de tristețe în glas monahia Ecaterina. Rămăsesem nedumerit. Cum stătea treaba cu chemarea? Colega ratase, e adevărat, dar asta nu însemna că îi lipsise chemarea. Dovadă stătea faptul că nici în lume nu îi era prea bine. ‘Viața e ca GPS-ul cu care sunt prevăzute multe din mașinile de azi. Ai greșit drumul, Dumnezeu îți reconfigurează traseul. Dacă ai apucat pe un drum, aceasta este calea trasată de Dumnezeu pentru tine. Dar adeseori noi nu respectăm traseul și o luăm pe coclauri. Ca să ajungem din nou la Dumnezeu, trebuie stabilit alt itinerar. Există mântuire, dar unii aleg suferința, vor să ocolească, să meargă pe unde doresc ei. Iar Dumnezeu le spune: ‘Eu te ajut pe unde ai ales tu, dar era mai bine pe drumul arătat de Mine’.’

Am plecat de la Iezer cu bucurie și mulțumire în suflet că maicile de acolo își împlinesc chemarea lor. Atunci când te ții de poala hainei lui Hristos, GPS-ul nu îți va indica niciodată reconfigurarea traseului. (Articol realizat de Augustin Păunoiu și publicat în săptămânalul „Lumina de Duminică” din data de 8 iulie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente